Добро утро!
Започва един прекрасен ден

Добро утро в неделя 25.10.2020г.

Времето

Тази сутрин слънцето в Бургас ще изгрее в 7,35ч. и ще залезе в 18,12ч. Температурата ще бъде между 14 и 22 градуса. Ще има променлива облачност. Вятърът ще е умерен от изток със скорост 6,5м/сек.

Късметче за деня

„Бъди себе си. Всички останали са вече заети.“

Оскар Уайлд

Събитията на този ден

1147 г. – Реконкиста: Португалците, ръководени от крал Афонсу I и кръстоносците от Англия и Фландрия, превземат Лисабон от маврите след четиримесечна обсада, което е единственият успех на Втория кръстоносен поход.

1671 г. – Италианският астроном Джовани Доменико Касини открива третия по големина естествен спътник на Сатурн – Япет.

1859 г. – В Цариград княз Никола Богориди поставя основния камък на Желязната църква.

1861 г. – Създадена е фондовата борса в Торонто.

1878 г. – В Сливен е учредено първото в България дружество на Червения кръст (националната организация е създадена през 1885 г.)

1930 г. – Състои се венчаването на Борис III с принцеса Джованна Савойска.

1936 г. – Адолф Хитлер и Бенито Мусолини създават Римо-Берлинската ос.

1936 г. – Адолф Хитлер и Бенито Мусолини създават Римо-Берлинската ос.

1955 г. – В САЩ започва производството на първата микровълнова фурна.

2001 г. – Microsoft пускат на пазара Windows XP.

Рожден ден

1825 г. – Йохан Щраус (син), австрийски композитор, диригент и цигулар († 1899 г.)

1828 г. – Драган Цанков, министър-председател на България († 1911 г.)

1838 г. – Жорж Бизе, френски композитор († 1875 г.)

1881 г. – Пабло Пикасо, испански художник и скулптор († 1973 г.)

1902 г. – Борис Ангелушев, български художник († 1966 г.)

1950 г. – Крис Норман, английски певец

1960 г. – Освалдо Риос, пуерторикански актьор и музикант

Днес да почерпят

1969 г. – Нона Йотова, българска актриса и певица

1971 г. – Костадин Герганчев, български футболист

1975 г. – Зейди Смит, британска писателка

1981 г. – Шон Райт-Филипс, английски футболист

1984 г. – Кейти Пери, американска певица

1990 г. – Александър Киров, български футболист

1991 г. – Теди Русева, българска актриса

1995 г. – Кончита Кембъл, канадска актриса

 Празници

Днес е международен ден на твореца. Честито на всички, които носят искрата на творчеството в себе си.

 Хороскоп

Овен

Настроени сте оптимистично, но просто не можете да дочакате случай, за да изпитате съдбата. Затова сега, когато Вселената Ви потупа по рамото и поска да подскочите, независимо дали изглежда правилно, Вие ще се просто щастливи от този призив и ще бъдете повече от уверени в положителния резултат.

Достатъчно дълго сте изпълнявали своите задължения, и защо тогава да не дадете воля на своята войнствена страна, и да не разпуснете, както подобава?…

Телец

За Вас започва по-спокоен и рефлексивен период, затова сега е най-подходящото време за приключване с нещата, свързани с публичността.

Всички отношения, на които не достига Вашето внимание, трябва да го получат колкото се може по-скоро, тъй като не след дълго ще се наложи да проявявате гъвкавост, за да се потопите в своя вътрешен мир.

Нивото на Вашата енергия ще тръгне към спад, затова вечерните разходки и бягане са онова, от което се нуждаете особено много, за да се заредите с енергия отново.

Близнаци

Денят е свързан със значителни промени в професионалната сфера, и само от Вас зависи, дали те ще бъдат позитивни. Сега от Близнаците се изисква на първо място да бъдат по-умни, да се приспособяват към обстоятелствата и бързо да вземат решение.

Докато Вие се бавите, конкурентите набират точки, постигат победи, и завоюват симпатиите на Вашите неотдавнашни съюзници.

Очакват Ви много проблеми и грижи. Усещането на умора и желанието да захвърлите всичко започнато, ще се появи още в средата на деня. Но не трябва да се отчайвате. Ако не се предадете, до вечерта ще постигнете забележителни резултати.

Рак

За дълго ще запомните Вие и Вашия любим човек този ден , защото точно днес ще се случи нещо много важно и значимо за Вашия тандем. С какъв знак ще бъде това „много” – плюс или минус, времето ще покаже. Такива неща не се разбират от един път. Пък и време имате предостатъчно.

Лъв

Женевската конвенция забранява експериментите с хора. Днес трябва постоянно да помните това, защото вътре у Вас ще се появи едно малко дяволче,предлагащо да нацелува някого, или да си поиграе с някой друг просто така, от любопитство, пък каквото ще да става след това. А това си е експеримент в чист вид.

Дева

Само благодарение на рядката си сдържаност и също толкова уникалния самоконтрол, относително спокойно се справяте с неприятностите, които сякаш Ви засипват. Трябва да продължите движението напред, даже и ако по пътя Ви възникнат прегради и трудности.

Днес звездите Ви проверяват за издръжливист и надеждност, и се постарайте, да докажете, че сте достойни. Ще се наложи не само да решавате собствените си проблеми, но и да подкрепяте близките си.

През днешния ден ще бъдете по-внимателни слушатели и ненадминати съветници. Благодарение на своето умение да разбирате хората и да им съчувствате, ще направите деня по-лек и приятен за тези, които са Ви скъпи.

Везни

Имате план да си отдъхнете от семейството? Това съвсем не значи, че трябва да го направите още днес. Даже напротив – трябва доста време да отделите на своите близки. И то не само да обядвате и заедно да поседите пред телевизора, а да се заемете с техните проблеми и задачи.

Скорпион

Днес е възможно да имате проблеми със стомашно- чревния тракт. И в семейството Ви са възможни неприятности и даже може да се стигне до скандал. За момент ще Ви се прииска, да изчезнете в дън гора, но за щастие, ще бъде временно.

Звездите Ви препоръчват преди обяд да си направите кратка разходка и да подишате чист въздух. Каквито и предложения да получите днес, смело може да се заемете с всяко от тях, колкото и необичайно и неочаквано да е. Вечерта ще прекарате в комфортна обстановка

Стрелец

Яснотата не е нещо, което може да създадете със свои ръце. Нея или я има, или я няма. За щастие, след дългия период на неяснота, днес ще видите чисто и ясно небе и ще обърнете внимание на това, какви се явявате всъщност и върху какво трябва да съсредоточите своето внимание. Трябва да започнете да действате.

След временното затишие би било непростимо да не се възползвате от благоприятния момент. Трябва да направите избор и отговора вече Ви е известен. Затова вземете окончателно решение до завършване на деня.

Козирог

Ще се окаже, че днес със своя любим човек сте на различна вълна, и с мъка ще се разбирате един – друг, даже и когато се изразявате с понятни думи и общоупотребявани термини. Може би езикът на жестовете ще ви помогне поне малко?…

Водолей

Днес е забележителен ден за да разкажете за всичко, което Ви вълнува, да споделите своите горести , беди и преживявания. Обезателно ще Ви чуят и разберат.

Или , в края на крайщата, ще приемат за сведение казаното от Вас. Нека днешния ден стане за Вас ден на искреността.

Риби

Днес ще се наложи да решавате всички свои проблеми по реда на постъпването им. Това означава, че ще се наложи да взимате верни решения, и то без ничия подръжка.

Но в крайна сметка всичко трябва да се получи, а Вашият любим човек ще бъде повече от доволен от резултатите.

Източник: https://lamqta.com

 Какво да прочетем днес

Чучулигата
Турската Джейн Еър

Чучулигата

Автор: Решат Нури

Красивата, жизнерадостна и своенравна Фериде е бунтарка. Сред околните тя предизвиква смесени чувства на възхищение и омраза, учудване и гняв. Волна като птичка, палавницата израства в богато и уважавано семейство, получава добро образование и наследство, но осмисля съществуването си чрез личната саможертва.

В деня на сватбата си Фериде научава за друга жена в живота на своя любим. Гордостта не й позволява да преглътне обидата и я запраща из най-затънтените кътчета на Анадола, където бедните и неуките имат нужда от борбеността на Чучулигата.

Там тя среща и голямата, истинска любов. Заедно с бунтарството й тази любов преобръща съдби и променя хора.
Това момиче не е човек, а чучулига.

Виц на деня

Решили германците да покажат що е то нация техническа. Направили болтче, тънко като косъм и го пратили на японците. След има-няма една седмица японците им го върнали пробито през средата. Германците се засуетили, събрали екип инженери и нарязали вътрешна резба на отвора. Пратили го пак на японците. За да се отсрамят, самураите направили винт по вътрешната резба, навили го и го върнали на швабите. Зачесали се по главите те и рекли:
– Японците явно ни се подиграват. Я дайте да го пратим на българите да ги видим – те и връзки за обувки не могат да направят.
След една седмица получили пратка с голяма бележка, която гласяла: “Установихме, че между болта и резбата има хлабина, и сме навили кълчища.”

А сега се усмихнете и кажете на света: Започва един чудесен ден!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви