Търсенето на противогрипните препарати в България се е увеличило многократно. Аптеките обаче не могат да задоволят нуждите, тъй като няма доставки. bTV са направили проверка каква е ситуацията в Бургас.

Истинско щастие е изпитал клиентът, като е платил ваксина в една от бургаските аптеки и помолил да я съхраняват до понеделник.

„От септември месец непрекъснато се търсят ваксини, но за съжаление, не можем да отговорим на търсенето, няма вариант“, казва магистър-фармацевтът и управител на аптека Светла Арабаджиев и допълва, че за да бъдат задоволени клиентите, трябва да има минимум 500 противогрипни ваксини.

Доставките обаче са по-малко от 10% от необходимото количество.

„Ние сме получили септември – 20, октомври- 20, това е количеството, за хората, които минават оттук, за нашите пациенти, това е изключително недостатъчно, то е наистина не смешно, а трагично. При условие, че в тази ситуация се изисква ваксиниране поне на хората , които имат хронични заболявания“, смята Светла Арабаджиев.

Липсата на противогрипни ваксини е навсякъде.

„Има аптеки, в които дори не са постъпили ваксини, аз имам колеги от други вериги, които ми звънят, за да търсят при нас. При нас се получи – първият по време е по-силен по право, така се случиха нещата. Съответно нормално е да подсигурим родителите си най-напред и оттам нататък това, което остана, беше за клиенти“, казва собственичката на аптека.

В аптеките изготвят списъци на чакащи за ваксини.

„Ограничен брой получихме и в рамките на два дни бяха продадени“, разкрива магистър-фармацевтът Магдалена Василев, която казва, че „повече няма да има зареждане, имаше преди 1 месец също на друга фирма, но нямаше голям интерес, вече след 1 месец хора тук са чакали, не всички получиха“.

„Може би от понеделник търся на 4-5 аптеки и навсякъде ми казват: „Няма, госпожо“, „може би“ и „не очаквайте“. Ходихме и при личната, личната лекарка обеща за мама специално, в смисъл тя е над 65 години, за нея и за други пациенти на нейната възраст казаха от 1 ноември, така че надявам се поне мама да се имунизира“, казва Даниела Йотова.

btv.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви