Община Бургас
Община Бургас

Да се удостои със званието „Почетен гражданин на Община Бургас“ арх. Деви Александров Симеонов. Това предложение е входирал кметът на Бургас Димитър Николов с извънредна докладна записка.

Припомняме, че за нови почетни граждани вече бяха предложени Вярка Андонова, Дора Димитрова Барева-Георгиева, Захари Христов Чернев, проф. Иво Керемедчиев /посмъртно/, Нейчо Попов /посмъртно/, Петър Иванов, Стоя Янчева, Стоян Апостолов и Цанко Цанков.

Предложението за арх. Симеонов е постъпило от камарата на архитектите в България – Регионална колегия Бургас и Съюз на архитектите в България – Дружество в Бургас.

Арх.Деви Симеонов е бил началник отдел „Архитектура и благоустройство“ и главен архитект на Градски народен съвет – Бургас. През това време е извършил сам или в колектив проектирането на редица сгради и градоустройствени обекти. Негови са Застроително-регулационните планове на редица села, вилни зони, жилищни комплекси и градски пространства в Бургас и окръга.

Участвал е в разработването на Общия градоустройствен план на Бургас през 1957-1961 г. и през 1972г. на Застроително- регулациония план на централната градска част на Бургас 1961 г., както и на Генералния транспортен план на града през 1972г. През 1975 г. Деви Симеонов е главен архитект и началник отдел „Архитектура и благоустройство“ на Поморие.

Голяма част от своето време и сили арх. Сименов посвещава на изследователската и събирателската работа, свързана с градоустройството на Бургас, с неговата архитектурна история, също така и на изследване на родовата памет и подготовка за личния си архивен фонд. В резултата на този трус са издадени авторските му книги: „Бургас – поглед отвътре“, „Бургас – поглед отвътре 2“. Подготвя се издаването на „Бургас – поглед отвътре 3“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви