През нощта в събота срещу неделя се върнахме към астрономическото време. В 4.00 часа трябваше да преместим стрелките на часовниците с един час назад и да продължим да спим с час повече. Сутрин слънцето ще изгрява по-рано, но и ще залязва по-рано.

ЕС създава единен режим за лятното часове време през 1980 г., за да осигури хармонизиран подход за смяната на часовото време в единния пазар.

Смяната на астрономическото време с лятно е въведена с цел икономия на разходи за електроенергия, като се използва оптимално дневната светлина през пролетните и летните месеци, когато светлата част от денонощието е с по-голяма продължителност. Изчисленията на експертите обаче показаха, че ефектът е незначителен.

С оглед на незначителния икономически ефект от превъртането на часовника и значително по-осезаемите последици за здравето и кондицията на хората ЕС взе решение смяната на времето да бъде отменена. Очаква Европейският съюз да реши дали да се прекрати сезонната смяна на времето, след като миналата година Европейския парламент одобри подобно предложение.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви