Росенец
НСО избутва Хр.Иванов в морето

Военноокръжната прокуратура в Сливен не откри престъпления в действията на служителите на Националната служба за охрана (НСО) на плажа в Росенец през юли

Тогава държавните охранители на лидера на ДПС Ахмед Доган избутаха съпредседателя на „Демократична България“ (ДБ) Христо Иванов и сподвижниците му в морето, след като те бяха пристигнали на брега с лодка.

Случаят доведе до оставката на шефа на НСО Красимир Станчев и уволнения на част от замесените, начело с ръководителя им Румен Атанасов, но стана и повод за продължаващите над 100 дни антиправителствени протести

 

От постановлението за отказ за образуване на досъдебно производство на полк. Байчо Кулев от военната прокуратура в Сливен става ясно, че според Иванов, Мирчев и Найденов, непознатите за тях мъже трябва да бъдат разследвани за хулиганство и за нанесени леки телесни повреди.

Полковник Кулев обаче стига до извод, че никой от охранителите не е извършил престъпление. Относно репликата на служителя Калин Гаджев, че ще им спука лодката, прокурорът пише, че тя не може да се окачестви като закана с убийство, а само като закана с престъпление, за което пострадалите могат да съдят извършителите.

От постановлението става ясно още, че охраната от НСО на Доган е била назначена на 20 декември м.г. А през юли екипът е бил командирован за 8 дни на Росенец

В излъчения от Христо Иванов тогава клип се видя, че охранителите многократно са приканвани да се легитимират, но те категорично отказаха и настояваха единствено дошлите да напуснат брега, защото бил частна собственост. След като Иванов и сподвижниците му отказаха, охранителите ги избутаха в морето, а Гаджев взе и носения от тях национален флаг и го изхвърли, което доведе до още негативни реакции.

В постановлението на прокурор Кулев се казва, че имотът е земеделска територия, „с начин за трайно ползване „За курортен хотел, почивен дом“. В кадастралната карта като собственик е посочена държавата, но акт за държавна собственост не е съставян“.

Според него в конкретния случай действията на служителите на НСО не могат да бъдат окачествени като непристойни или грубо нарушаващи обществения ред, като те само са изпълнявали задълженията си по охрана на Доган и не са имали хулигански мотив. Прокурорът приема, че охранителите не са знаели, че имотът е държавен, макар Иванов да им е заявявал, че има документи за това.

„В случая, действията на служителите на НСО били за предотвратяване навлизането на лица в охраняемия обект. Ръководителят на екипа е взел това решение, изхождайки от неправилната представа, че бреговата ивица е част от имота… Въз основа на тази своя неправилна представа подп. Атанасов разпоредил предприемането на действия за недопускането на лица в обекта. Тези действия обаче не били груби и не изразявали неуважение към обществото“, се казва в постановлението, в което се подчертава, че избутването на мъжете в морето не е било съпроводено с използване на груба сила или помощни средства.

Прокурор Кулев пише още, че по време на инцидента са допуснати закононарушения от охранителите, като най-сериозното от тях е, че многократно са отказали да се легитимират, но за това са подведени под дисциплинарна отговорност

„Това е тяхно задължение съгласно изричната разпоредба на чл.28 от Закона за НСО. Това, съчетано с факта, че всички те са били облечени с цивилно облекло (тениски и къси панталони), създавало предпоставки за инциденти, тъй като гражданите не могли да ги възприемат като длъжностни лица. Целта на легитимацията е да се удостовери длъжностното качество на лицето, за да може да изисква от останалите да изпълняват неговите разпореждания. Като не спазили това изискване, служителите на НСО допуснали грубо нарушение“, се казва в постановлението. За да бъдат разследвани охранителите за длъжностно престъпление обаче трябва да са настъпили и вредни последици. Според прокурор Кулев такива няма, защото целта на Христо Иванов е била да даде гласност на незаконни действия на политическия елит и тя е била изцяло постигната.

„В конкретния случай няма настъпили вредни последици. Видно от изявленията на Христо Иванов неговата цел била да направи политическо изявление, като даде гласност пред обществото за някои проблеми в държавата и незаконни действия на лица от политическия елит на държавата. Тези цели са били изпълнени в пълен обем“, пише прокурорът.

В хода на преписката не са били събрани доказателства и някой от охранителите да е нанесъл телесна повреда на политиците.

„От записа не се вижда те да са използвали ненужно грубо сила, да ритат или удрят някое от гражданските лица. Използвайки ръцете и телата си, те ги избутали във водата. Не се вижда как някое от тези им действия може да причини телесна повреда. В обясненията си лицата също не потвърждават да са били бити или удряни от служителите на НСО“, заключва прокурор Кулев, цитиран от lex.bg.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви