Удължават валидността на личните карти и паспортите
Удължават валидността на личните карти и паспортите

Валидността на личните карти и международните паспорти, които изтичат от 31 октомври 2020 г. до 31 януари 2021 г. ще бъде удължена с още 6 месеца

Тоест – ако документът изтича на 31 януари 2021 г., той ще в сила още полови година до 31 юли 2021 г. Такава поправка в закона за извънредното положение заради COVID-19 внесоха депутати от ГЕРБ и Обединени патриоти.

Важно за шофьорите – няма да има удължаване за книжките

В момента по същия закон действа удължаване с 6 месеца на валидността на личните карти и шофьорските книжки, изтичащи в периода 13 март – 31 октомври 2020 г. Това означава, че човек, чийто документ е изтекъл на 14 март, вече е трябвало да го смени до 14 септември. Ако датата на валидност е била 23 април, днес – 23 октомври, този документ вече е изтекъл.

Поправката засяга над 300 000 души с изтичащи лични карти и над 110 000 с международни паспорти

Важно е да се напомни, че удължената валидност на личните карти важи само за територията на страната

В новия текст обаче са добавени и международните паспорти, тъй като по реципрочни споразумения с България 48 страни, предимно от Европа, в момента пропускат за преминаване притежатели на наши изтекли документи за самоличност, които пътуват за родината си. Депутатите са убедени, че с промяната ще дадат възможност на още сънародници да се прибират без проблеми у нас и в следващите 3 месеца.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви