Протест срещу Гешев пред ВСС
Протест срещу Гешев пред ВСС

На фона на протест започна заседанието на пленума на ВСС. Граждани се събраха пред сградата на институцията, за да поискат оставката на главния прокурор Иван Гешев. На място са десетки граждани

Междувременно вътре магистратите обсъждат писмото на Съюза на съдиите, които поискаха да се стартира процедура за отстраняването на Обвинител №1. Пленумът ще разгледа и евродокладът за върховенството на закона у нас, три седмици след излизането му.

Иван Гешев участва онлайн в заседанието и след като се обяви за защитник на пенсионерите, го напусна

Адвокати от Пловдивския адвокатски съвет изпратиха позиция до членовете на ВСС, в която се присъединяват към искането. Юристите са на мнение, че са налице всички основания за отстраняването на Гешев от поста.

 

„Европейският парламент излезе с напълно заслужени, но безкрайно негативни констатации за България“, посочи пред протестиращите бившият правосъден министър Христо Иванов по повод резолюцията, в която се очертават основните проблеми с върховенството на закона у нас.

 

„Ще се лъже в потресаваща степен вътре“, заяви Иванов пред сградата на ВСС. Гешев имаше нахалството докато вървят най-големите протести в страната той да предложи промени в НПК, които са конституционен въпрос, отсече още бившият правосъден министър пред протестиращите.

Все още ВСС не е взел решение за процедура за предсрочното освобождаване на Гешев

 

 

 

 

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви