нов орган в човешкото тяло
Нов орган в човешкото тяло

Изследователи от нидерландския Институт по ракови заболявания сочи за потенциален четвърти набор от слюнчени жлези,

разположени в пространството, където носната кухина се среща с гърлото. Ако новите органи бъдат потвърдени, това ще бъде първото подобно откритие от около три века, съобщи „Таймс“.

Досега лекарите са открили само три групи двойки слюнчени жлези: близо до всяко ухо, под челюстта и под езика.

Доказателствата за неидентифицираните досега органи бяха публикувани в списанието „Radiotherapy and Oncology“ миналия месец, въпреки че целта на автора и хирурга д-р Матияс Валстар била да изследва рака на простатата. Той и колегите му открили неизвестните части, докато изучавали сканирания на главата, направени с устройство с уникално висока разделителна способност. В центъра на сканирания череп имало две тесни тъканни структури точно над Евстахиевите тръби, които свързват ушите с шията.

По-нататъшно изследване с помощта на дисектиран труп разкрива, че двойката органи е структурно подобна на слюнчените жлези под езика. Изглежда, че те също се свързват с канал, което предполага слюноотделяне.

„Мястото не е много достъпно и ви трябват много чувствителни образи, за да го видите“, каза онкологът Воутер Фогел, съавтор на изследването.
Слюнчените жлези са много деликатни тъкани, казаха лекарите и обикновено се избягват по време на лечението на рак, за да се предотвратят трайни увреждания. Без да знаем, че тези допълнителни жлези съществуват, „никой никога не се е опитвал да ги пощади“, каза Фогел.

Монитор

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви