Декларация за информирано съгласие
Декларация за информирано съгласие

Днес в бургаските училища до родителите се разпращат декларации за „информирано съгласие“, отнасящи се до провеждането на бърз комбиниран тест за COVID-19 и грип

От тях се вижда, че родителите трябва предварително писмено да са дали или не своето съгласие.

Декларациите в този вид на мига предизвикаха недоволство сред много от родителите. Причината е липсата на достатъчна информираност. Макар обявеното от страна на Община Бургас, че „при учащите такъв бърз тест ще се извършва само с информирано съгласие от родителите, след като с тях бъде осъществена връзка по телефона“, досега подробна информация за това как точно ще се правят тези тестове има само в няколко ТВ репортажа.

В сайта на РЗИ-Бургас, както и в този на Община-Бургас липсва информация за декларацииите, които се оказва, че трябва да бъдат предварително подписани от родителите. Дори класните ръководители не са инструктирани, че трябва да се даде писмено „информирано съгласие“.

Именно това създава напрежение. Много от родителите и към момента не знаят за комбинираните тестове, които ще се правят в бургаските училища.

„Разбираме, че това се прави с цел да се спести време, ако се наложи да се прави бърз тест, но да се пращат декларации, без да сме официално информирани от съответните органи, приемаме това за нередно и като натиск. Поради липсата на каквото и да е разяснение и тази прибързаност, с която се действа, някои от родителите дори са с убеждение, че ще се правят задължителни бързи тестове, макар в декларацията ясно да са описани опциите. Навременното диагностициране /както се твърди, че е целта/ не означава да се действа, без ние и децата ни да бъдем информирани за това по нормалния начин, а не само по телевизии и сайтове“, изказват мнение родители. „Това ще успокои семействата и няма да се създава излишна паника, каквато и без това я има сред много семейства. А и всеки от нас ще може да прецени спокойно дали да даде или не разрешение да се направи бърз тест на детето му. Всеки знае ,че информираният избор е най-добрият избор“, завършват родителите, които сигнализираха за изискването на тази писмена декларация.

Родителите са категорични, че декларацията в този вид не представлява „информирано съгласие“, тъй като не е направена никаква разяснителна кампания, нито пък се знае какво би последвало при отказ. Тя не дава отговор и на други въпроси, които интересуват родителите във връзка с тестването. Затова те апелират в сайта на РЗИ-Бургас и на общината да бъде публикувана тази декларация, както и да бъде направено разяснение, ако трябва и с видео, за направата на бързите тестове.

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви