Rolls-Royce и неговият

Само преди дни управляващите в ЕС излязоха с доста спорното решение да забранят използването на един от най-разпознаваемите символи в автомобилната индустрия. Това е фигурката „The Spirit of Ecstasy“ (Духът на екстаза). Тя се поставя на предния капак на автомобилите на Rolls-Royce. Причината е, че отделяната от нея светлина замърсявала околната среда.

Британският производител на луксозни автомобили вече обяви сервизна акция. При нея фигурката ще бъде свалена, а клиентите ще получат обезщетение. То е в размер на 3500 британски паунда, колкото струва поставянето на малката статуетка. Самата тя има много интересна история, като ви предлагаме някои забележителни факта от нея.

Непознат скулптор
Авторството на оригиналната статуетка принадлежи на британския скулптор Чарлз Сайкс, който не е популярен по това време. Но идейните вдъхновители са други, а той само изпълнява тяхната поръчка.

Символът на Rolls-Royce първоначално е наричан другояче – „Олицетворение на скоростта“ и „Сребърната лейди“.

Неочакван модел
Оказва се, че направата на фигурката е поръчана от лорд Джон Дъглас-Скот Монтегю. Той е собственик на автомобилното списание The Car Illustrated. Лордът е голям почитател на автомобилите и близък приятел на Чарлз Стюарт Ролс и Фредерик Хенри Ройс. Както се досещате, това са основателите и притежателите на компанията.
Именно лорд Монтегю е първият човек в света който поставя на своя Rolls-Royce „Духът на екстаза“. А първообраз на фигурката е неговата приятелка и секретарка в списанието Елеонор Валеско Торнтън.

Масово производство
Красотана и грацията на статуетката, поставена върху колата на техния приятел, впечатлява Ролс и Ройс. И те отиват при Чарлз Сайкс, за да му поръчват да направи нещо подобно за всички бъдещи автомобили на марката. Скулпторът леко преработва Елеонор и на 6 февруари 1911 година показва новия вариант.

За съжаление, само Фредерик Ройс успява да се полюбува на „Духа на екстаза“, която става визитна картичка на бранда. Защото няколко месеца по-рано съдружникът му Чарлз Ролс загива в авиокатастрофа. Той става първата жертва в историята на британската авиация.

Временни метаморфози
Детайлите на фигурката се променят през цялата история на емблемата. Например, първоначално тя е с поставен пред устните си палец, но след това скулпторът премахва този жест. През 1934 година

Сайкс създава за модела Sports Saloon „Летящата лейди“, която е на коляно,

като тази версия на фигурката се появява и на моделите от Silver Wraith и Silver Dawn през 50-те години.

Впрочем, госпожа Торнтън също не успява да оцени работата на създателя на статуетката, тъй като през 1915 година тя загива на борда на круизния лайнер „Персия“, който е потопен от германска подводница край бреговете на остров Крит.

Три десетилетия ръчен труд
До 1939 година всяка една фигурка за автомобилите на Rolls-Royce е направена на ръка лично от Чарлз Сайкс и от дъщеря му Жозефина. По това време височината на статуетката е 17,78 см, докато днешните размери са далеч по-компактни – 7,62 см.

Процес на производство
В наши дни „Духът на екстаза“ се произвежда във фабриката в Саутхемптън, като процесът е същият, който са използвали Сайкс и дъщеря му. Първо се излива матрица от восък, която е идеално оформена с помощта на тънко острие. След това се прави отливка от неръждаема стомана, а процесът приключва с полиране и изпращане на фигурката в завода на Rolls-Royce в Гудууд.

Злато, сребро и скъпоценни камъни
Тъй като повечето клиенти на марката са направо побъркани на тема персонализация на своите автомобили, компанията е принудена за създаде специален отдел с името Bespoke Rolls-Royce.

Там се доработва и „Духът на екстаза“, като фигурката може да бъде покрита със сребро, с 24-каратово злато или със скъпоценни камъни.

Най-скъпата статуетка е направена през 2011 година, като струва 250 000 долара.

Защита от вандали
Не е изненадващо, че малката статуетка е мечта на много крадци и на други ловци на сувенири. В компанията са готови за това и взимат мерки, като първоначално в основата на фигурката е монтирана пружина, която я прибира при най-малък осезаем контакт. При сегашните лимузини статуетката се „скрива“, щом вратите на автомобила блокират.

Съвременни тенденции
Мрачният „Духът на екстаза“ дебютира през 2016 година при моделите Wraith и Dawn във вариант Black Badge, което означава боядисването на всички хромирани елементи в черно. Съвременните тенденции едва ли биха се харесали на господата Ролс и Ройс, но пък компанията им се стреми да угоди на всички желания на клиентите.

Поредната забрана
Настоящата забрана, издадена от ЕС, наистина звучи безумно (от Rolls-Royce нарекоха чиновниците „тъпаци“), но не е първата в историята на превърналата се в легенда фигурка. През 70-те години на миналия век някои държави забраняват нейното използване от съображения за безопасност. В Швейцария, например, дават на клиента „Духът на екстаза“ отделно от автомобила.

Снимка: Rolls-Royce

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви