Председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова днес направи изненадваща визита в РИОСВ-Бургас. Тя поиска обяснение от новата директорка на екоинспекцията Детелина Иванова за получени сигнали за мръсен въздух в Бургас, а също така и за самото назначаване на Ивановa като шеф на РИОСВ.

Манолова бе придружена от общинският съветник от ДБГ и председател на комисията по туризъм към Общински съвет Живко Табаков, който пръв входира питане до Министерството на екологията за назначаването без конкурс на Иванова.

За бургазлии темата с въздуха е сред най-чувствителните. Четири са и основните замърсители в града – изгаряне на битови отпадъци, производствени, от автомобилите, както и шумови. Бургас е град, в който промишлените замърсители не са малко и наистина трябва да бъде направено повече„, каза Табаков.

Манолова и Табаков бяха допуснати до среща с директорката, на която те отправиха питанията си към нея.

Хората в Бургас имат постоянни оплаквания от мръсен въздух в града. Твърди се, че и закупен един прескъп филтър за измерване на праховите частици, който не работи постоянно или е негоден. Направихме съпоставка между данните, които се събират от различните станции в града и установихме, че има различия между тези на общината и РИОСВ с тези на друга, авторитетна станция на друга организация. Бургазлии трябва да имат станция, която е сертифицирана и показва замърсявания в реално време„, обърна се Манолова към Иванова.

Иванова отговори, че от както е на тази позиция в екоинспекцията нямат данни за замърсяване на въздуха в Бургас. Периодичните измервания показвали допустими норми и липса на превишени съединения. Тя призна, че данните на РИОСВ са среднонощни и не се правят измервания ежечасно.

Бургазлии имат право на информация във всеки един момент за качеството на въздуха, които дишат. Хората твърдят, че им мирише на стърготини вечер и си затварят прозорците, за да могат да спят спокойно. Повечето на санкциите в страната падат в съда и изобщо няма последствия за големите промишлени замърсители. Търпението на гражданите в един момент ще се изчерпи, те ще победят страха и това, което казват на нас, ще го кажат още по-силно пред сградите на общината и РИОСВ„, заяви Манолова.

Общинският съветник Живко Табаков успя да отправи и питането си за назначаването на Иванова.

Лично отправихме запитване към Министерството на екологията за вашето назначение, но отговор не получихме. Нужно е да се знае с конкурс ли сте назначена или сте временно изпълняваща длъжността? Без притеснения мога да заявя, че има много екологична неща, които в Бургас не са добре. Има недоволство сред бургазлии и върху вашата работа е нужен по-голям граждански контрол„, заяви Табаков.

Иванова отговори, че е назначена за директор на РИОСВ до назначаване на конкурс за нов такъв. Тя обаче не може да даде информация дали и кога ще бъде назначен такъв. Все още нямало и дата за провеждането му.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви