Бургаският апелативен съд потвърди взетата от Окръжен съд – Ямбол мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо молдовския гражданин Октавиан Б., привлечен като обвиняем за катастрофа и причинена смърт по непредпазливост на повече от едно лица. Тежкият пътен инцидент е от 9 октомври на пътя между гр. Елхово и ГКПП-Лесово.

Според обвинителния акт в 05.35ч. зад волана на товарен автомобил марка „Волво“, с прикачено полуремарке, с посока на движение и в платното за движение от гр.Елхово към ГКПП, Октавиан Б. нарушил правилата за движение по пътищата, вследствие на което е предизвикал ПТП с движещия се по това време по същия път, в същата посока и лента за движение, автобус и по непредпазливост причинил смъртта на трима души.

Според въззивната инстанция определението на окръжния съд в гр. Ямбол е правилно и законосъобразно. Апелативните съдии споделят заключението, че от събраните доказателства по делото може да се направи обоснован извод, че Октавиан Б. е автор на деянието. Данните до момента сочат, че е възможно той да е допринесъл за пътното произшествие довело до смъртта на трима души.

Според въззивния състав обоснован и правилен е и изводът за укриване „Направената комплексна преценка, сочеща за отсъствието на каквато и да било възможна връзка на обвиняемия с Република България (извън наказателноправното отношение по повод воденото разследване) и отчитайки високата степен на обществена опасност, тежкия вредоносен резултат и тежестта на предвиденото наказание, води до категоричен извод за наличие на напълно реално съществуваща опасност той да се укрие“ – пише в постановения съдебен акт.

Предвид посочените обстоятелствата апелативните съдии се солидаризират и със становището на първата инстанция, че най-адекватната мярка за процесуална принуда би била “задържане под стража“. Тя би попречила на обвинения Октавиан Б. да се укрие и би обезпечила присъствието му по време на предстоящия наказателен процес.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протестиране.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви