Упътването за експлоатация се пренебрегва
Упътването за експлоатация се пренебрегва

Коя е най-често игнорираната част от нов автомобил? Оказва се, че това е упътването за експлоатация, което е пренебрегвано от повечето собственици. Поне това сочи проучване на Интернет-сайта Bristol Street Motors, в което са участвали 3500 човека.

Над 60% от тях признават, е дори не са отваряли упътването, което получават при покупка на нова кола. Само 37% се обръщат към справочника, когато имат проблеми, докато останалите предпочитат да използват интернет.

Това обаче не е единственият интересен извод от изследването. Оказва се, че големият проблем на упътването е неговият обем. Например, при Audi A3 справочникът съдържа 167 699 думи. И за да бъде прочетен от начало до край, човек ще се нуждае от 11 часа и 45 миути.

За сравнение, ръководството за експлоатация на A3, се намира между книгите „Хари Портър и нечистокръвния Принц“ на Джоан Роулинг (11 часа и 50 минути) и „Властелинът на пръстените: Двете кули“ на Дж. Р. Р. Толкин (10 часа и 56 минути). Това обяснява защо наръчникът често се пренебрегва от собственика на автомобила.

Оказва се, че най-краткото упътване за системите в нов автомобил е за Opel/Vauxhall Zafira, като то съдържа 37 147 думи и може да се прочете за 2 часа и 36 минути. След него се нарежда този на Fiat 500 – 2 часа и 47 минути, но и това се струва прекалено на повечето шофьори и те предпочитат да се информират от интернет при поява на проблем с колата.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви