Трудно намирам думи, за да изразя моята и на съгражданите ми признателност за неуморния труд, себеотрицание и професионализъм в бургаското здравеопазване. Няма друга професия, в която, освен висок професионализъм, концентрация и хладнокръвие, да е необходимо и човечност, човеколюбие и огромно сърце.

Това сподели кметът Димитър Николов на тържествена церемония днес в сградата на Медицинския факултет на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, където бяха връчени първите Годишни награди „Лекар на Бургас“ 2020.

Инициативата мина под знака на пандемията от Ковид-19 и отчете приноса на лекарите, които участват в битката с коварната болест.

„Тази година, Вие, бургаските лекари, застанахте на първа линия в тежката битка с коронавируса, който засегна цял свят. Тук на тази церемония трябваше да бъде един друг наш съгражданин – проф. д-р Георги Хубчев. За съжаление той ни напусна преди два дни. Кончината му е голяма загуба за Бургас“, допълни още кметът Николов.

В Деня на Свети Иван Рилски и професионален празник на българския лекар – 19 октомври, бяха отличени бургаските медици, номинирани от съсловните лекарски организации за техния професионализъм и грижа към болните и уязвимите през настоящата година – Регионалната колегия на Български лекарски съюз, Районната колегия на Български зъболекарски съюз, Регионалната структура на Национално сдружение на общопрактикуващите лекари, регионалните представителства на дружествата по специалности, лечебните заведения, пациентските организации, сдружения с нестопанска цел, работещи в областта на медицината.

Призът „Лекар на Бургас“ 2020 отиде при кардиохирургът д-р Владимир Корновски. За дългогодишна дейност в развитието на научно-практическа медицина бяха отличени д-р Женя Стоичкова и д-р Павел Хрусанов. Лекар по дентална медицина стана д-р Георги Шуплев, а за млад лекар на Бургас бе избран д-р Павел Добрев.

В Категория „Специална награда за лекарски екипи, с изключителен принос в борбата с КОВИД-19 през 2020 година“ приз получиха всички номинирани – Инфекциозно отделение – УМБАЛ Бургас, Спешно отделение – УМБАЛ Бургас, Отделение по анестезиология и интензивно лечение – УМБАЛ Бургас, СБАЛПФЗ- Бургас, „Дентален център I – Бургас“ ЕООД, Регионална здравна инспекция Бургас и Медицинска лаборатория „ЛИНА“.

Имената на отличените медици бяха излъчени от експертна комисия в състав: декан на Медицински факултет в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, председател на комисията по здравеопазване към Общински съвет, директор на Регионална здравна инспекция, Общински лекар и директор на Регионална здравноосигурителна каса.

Организатори на Годишни награди „Лекар на Бургас“ са Община Бургас и Медицински факултет на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“.

Ето и кои са отличените:

1. В Категория „Млад лекар на Бургас 2020“

НОМИНИРАНИ:

Д-р Константин Давчев – УМБАЛ Бургас

Д-р Христо Стефанов – УМБАЛ Бургас

Д-р Павел Минев – УМБАЛ Бургас

Д-р Павел Добрев – КОЦ Бургас

Д-р Светослав Кирилов Тодоров – УМБАЛ Бургас

Наградата в тази категория взе д-р Павел Добрев

2. В Категория „Лекар по дентална медицина“

НОМИНИРАНИ:

Д-р Георги Шуплев

Д-р Георги Йовчев Стойнов

Д-р Богдан Димитров

Удостоен с плакет и грамота в категорията бе д-р Георги Шуплев. В Категория „Специална награда за лекарски екипи, с изключителен принос в борбата с КОВИД-19 през 2020 година“

НОМИНИРАНИ:

Инфекциозно отделение – УМБАЛ Бургас – д-р Иван Йотов и екип,

Спешно отделение – УМБАЛ Бургас – д-р Здравка Инджова и екип,

Отделение по анестезиология и интензивно лечение – УМБАЛ Бургас – д-р Григоров и екип;

СБАЛПФЗ- Бургас – управител д-р Евелина Трошанова и екип;

„Дентален център I – Бургас“ ЕООД – д-р Янакиева и екип;

Регионална здравна инспекция Бургас, връчва се на д-р Величка Григорова“;

Медицинска лаборатория „ЛИНА“ – д-р Васил Костадинов и екип.

Всички номинирани колективи печелят приза.

4. В Категория „Дългогодишна дейност за развитие на научно – практическата медицина в град Бургас“

НОМИНИРАНИ:

Д-р Жени Стоичкова

Д-р Павел Хрусанов

Призът печелят и двамата номинирани.

5. В Категория „Лекар на Бургас 2020 – за висок лекарски професионализъм, морал и етика“

НОМИНИРАНИ:

Д-р Здравка Инджова – УМБАЛ Бургас

Д-р Иван Йотов – УМБАЛ Бургас

Д-р Людмила Желязкова – УМБАЛ Бургас

Д-р Силва Шивачева – УМБАЛ Бургас

Д-р Владимир Корновски – МБАЛ „Сърце и Мозък“ Бургас

Д-р Елена Георгиева Божинова – Кънчева – УМБАЛ Бургас

Д-р Мария Димитрова – МБАЛ „Лайф хоспитал“ – Бургас

 

Удостоен с плакет и грамота: Д-р Владимир Корновски.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви