Добро утро!
Започва един прекрасен ден!

Добро утро в понеделник 19.10.2020

Времето

Тази сутрин слънцето в Бургас ще изгрее в 7,28ч. и ще залезе в 18,20ч. Температурата ще бъде между 9 и 16 градуса. Ще бъде предимно слънчево. Вятърът ще е умерен от север със скорост 5,7м/сек.

Късметче за деня

„Животът е твърде кратък, за да се събуждаш със съжаление. Така че, обичайте хората, които се отнасят с вас добре, и забравете за тези, които не го правят. И вярвайте, че всичко се случва с причина. Ако имате шанс, грабнете го. Ако той промени живота ви, допуснете го. Никой не е казал, че е лесно, просто ви обещават, че си струва.“ ~ Харви Маккей

Събитията на този ден

Не сме сигурни кой твърди, че това се е случило точно на този ден, но през 202 г. пр.н.е. – Втора пуническа война: В Битката при Зама легионите на римския главнокомандващ Сципион Африкански разбиват нахлуващата картагенска армия, предвождана от Ханибал.

19 октомври е лош ден за Наполеон
През 1812 г. Наполеон I с френската армия се оттегля от Москва.
А на следващата година 1813 г. Приключва Битката при Лайпциг, в която Наполеон Бонапарт претърпява едно от най-лошите си поражения.

Добрата новина – През 1943 г. Изследователи в Рутгерския университет изолират първия антибиотик против туберкулозата – стрептомицин.

Лош ден за финансите – През 1987 г. настъпва така нареченият Черен понеделник: настъпва борсов срив, когато промишленият индекс Dow Jones пада с 22%.

Рожден ден

На 19.10 са родени

1862 г. – Огюст Люмиер, френски изобретател († 1954 г.)
1946 г. – Филип Пулман, английски писател
1947 г. – Николай Добрев, български политик († 1999 г.)

Днес да почерпят

1955 г. – Олег Ковачев, български актьор
1958 г. – Маргарита Карамитева, българска актриса
1962 г. – Ивендър Холифийлд, американски боксьор
1968 г. – Светослав Танев, български актьор
1975 г. – Захари Димитров, български футболист
1978 г. – Веселин Иванов, български волейболист
1978 г. – Енрике Бернолди, бразилски автомобилен състезател
1981 г. – Хейки Ковалайнен, финландски пилот от Формула 1

Празници

На 19 октомври Църквата празнува скромния отшелник от Рила планина, когото още приживе наричали земен ангел и небесен жител, свети Иван Рилски.

Свети Иван Рилски Чудотворец е български духовник, най-известният български светец и отшелник, покровител на българския народ, патрон и основател на най-големия ставропигиален манастир в България – Рилския, патрон на българските будители.
Роден е вероятно през 876 г. в село Скрино край Дупница и умира на 18 август 946 г.

Живее по времето на княз Борис I и цар Симеон I Велики. Най-активните му години са при царуването на цар Петър I (927-969). Основният му празник в православния календар е Отчовден на 19 октомври.

До 25-годишна възраст Свети Иван Рилски е пастир. Но в неговото сърце винаги гори любовта към Бога и желанието да му се посвети изцяло. Първоначално рилският чудотворец постъпва в манастира „Св. Димитър“, под връх Руен във Влахина планина.

Там придобива богословско образование, изучава богослужебните книги, получава духовнически сан и се подготвя за великата си духовна мисия.

Приел монашество, той се отдава на пост и молитва, като се установява първоначално във Витоша, а по-късно в най-високата и безлюдна българска планина Рила, където по-късно основава едноименния манастир. Там той извършва множество чудеса, помага на хората в нужда, изцерява от тежки болести.

Славата му се разнася далеч от Рила планина, из пределите не само на България, но и на Европа. Българският цар Петър I изминава цялото разстояние от 440 км от столицата Велики Преслав до Рила, за да се срещне с него. Монахът обаче не пожелава да се запознае с владетеля поради смирение.

Той приема плодовете, но не и златото, което държавният глава му предлага, като само му се покланя отдалеч. Това още повече увеличава славата му и към него заприиждат ученици от цяла България.

След смъртта си през 946 г. Св. Иван Рилски е погребан близо до основаната от него Рилска обител, но скоро след това Петър нарежда мощите му да бъдат пренесени в град Средец, днешна София. Вероятно тогава този първи и най-велик български светец е канонизиран.

През 1183 г., по време на поредната унгарско-византийска война, унгарският крал Бела III превзема Средец и отнася мощите на свети Иван в своята столица Гран (Естергом).

Според преданието местният римокатолически архиепископ заявява, че не му е известно да съществува такъв светец, за което св. Иван го наказва с онемяване.
След като се прекланя пред мощехранителницата и иска прошка, говорът му се възстановява. Впечатлени и обезпокоени от това чудо, през 1187 г. унгарците връщат мощите на светеца в България.

На 1 юли Църквата празнува връщането на мощите на св. Йоан Рилски от Търново в Рилската обител. През 1195 г. цар Иван Асен I тържествено ги пренася в столицата Търново. През 1469 г., след като получават разрешение от султана, монасите от Рилската обител донасят мощите на светеца от Търново в основания от него Рилски манастир.

И днес всеки вярващ може да целуне ръката на св. Иван Рилски, чиито нетленни мощи се намират в специална ракла пред иконостаса в главната църква на манастира.
Днес отбелязваме също национален ден на благотворителността и денят на българския лекар.

Хороскоп

Овен
Пред Вас ще се открият такова невероятно количество възможности, че ако не се възползвате поне от една от тях, по късно много ще съжалявате. Вашите сегашни постъпки ще се отразят на онова, което ще стане днес. Затова подготвяйте бъдещето, заемайки максимално активна позиция.

В този момент въплъщаването на идеите в живота е много по-важно, отколкото завършването на предишни проекти. Това е даже по-важно и от прогреса. Затова се съсредоточете върху новите начинания, и си осигурете подкрепата на колкото се може повече хора.

При това денят ще се окаже съвсем не лош от романтична гледна точка. Заедно с любимия човек ще прекарате времето си отлично, а срещата Ви ще донесе и на двамата голямо количество незабравими впечатления.

Телец
Макар че като цяло днешния ден не е лош, Телците ще бъдат обхванати от важни мисли. Представителите на знака са уверени, че не ги дооценяват и се опитват да получат справедливост, но това няма да доведе до нищо добро.

Възможни са конфликти с хората, мнението на които до скоро е било истина от последна инстанция. Доста силно ще бъде желанието да промените своя живот. Днес много Телци са готови за екстравагантни и даже шокиращи постъпки. Но все-пак дайте думата на здравия разум. Особено полезен той ще бъде към вечерта.

Близнаци
Не се оглеждайте назад. Днес няма да имате никаква полза от носталгия и срещи с миналото, а болката и разочарованието в живота и без това са Ви достатъчни. Живейте за днешния ден, а ако той не Ви е по сърце, живейте за утрешния. Нека Ви сгрява вашата истинска любов, а не спомените за миналото.

Рак
Този ден е свързан с важни и изискващи внимание работи. Затова не трябва мислено да се потапяте в миналото или да се стремите към бъдещето – от Вашето внимание се нуждае сегашният ден.

Възможна е неочаквана среща с хора, които неотдавна са били Ваши конкуренти и съперници, а ще се изясни, че сега се намирате от една и съща страна на барикадата. Отношенията в семейството са сложни и все по-видимо става присъстващото в тях напрежение.

Само че времето да изкажете своите претенции още не е настъпило: днес всеки опит да изясните нещата, само ще влоши ситуацията.

Лъв
Всичко, което днес Ви каже Вашият любим човек, ще смятате за някаква глупост, и то не винаги с основание. Отгоре на всичко ще бъдете „обзаведени” с променливо настроение.

На практика това може сериозно да обиди Вашата половинка и затов а не трябва да се увличате прекалено. Не е редно да се самоутвърждавате за сметка на близък Ваш човек.

Дева
Днес е идеален ден , за да измерите своя успех, затова не жалете времето си, за да се огледате и да оцените ситуацията. С Вашия гъвкав график и безупречния си усет, ще можете да определите , кои проекти са близо до завършване , и кое в дадения момент

се нуждае от Вашето внимание.

Ако един от Вашите приятели се държи по несвойствен за него начин, възможно е той също да претендира за допълнително внимание от Ваша страна. Предоставете му го с цялата си обичайна щедрост, и няма да съжалявате.

Везни
Забравете за всякаква работа и обърнете поглед към личния си живот. В края на крайщата началникът или партньорът могат да почакат, а своята съдба може да изпуснете безвъзвратно. Днешният ден ще окаже решаващо влияние на по- нататъшното протичане на Вашия живот.Само да не го пропуснете!

Скорпион
Не трябва да се разделяте с тези, които обичате – както по принцип, така и в този ден в частност. Постарайте се да бъдете колкото се може по-близко до своя любим човек – не само физически, но и духовно. Просто да го прегърнете ще е недостатъчно.. Ще се наложи и да го разберете.

Стрелец
Днес ще очаквате, че чудото във Вашия живот все-пак ще се случи, и то точно така, както Ви трябва и както би Ви се искало. Само че надеждите Ви може да се окажат неоправдани, и поради това – наивни. Може би не трябва да се облягате сляпо на случая и да вземете инициативата в свои ръце?

Козирог
Денят е благоприятен за съвместно пътуване извън града. Толкова благоприятен, че

заради това пътуване трябва да оставите на стана всички останали задачи. Просто именно сега и именно извън града , на природа, ще стане между Вас онова, което така дълго сте искали и очаквали. И което ще чакате още много дълго, ако не се съобразите със съвета на звездите.

Водолей
През този ден повече от обичайно ще се нуждаете от подкрепа и непременно ще я получите от хора, които никога преди не са демонстрирали своето добро отношение към Вас. Възможни са подаръци и приятни сюрпризи.

Човек, с който сте имали общ бизнес доста отдавна, ще Ви направи много интересно предложение за сътрудничество.

Много добре се подреждат и романтичните Ви отношения и да постигнете взаимно разбиране с любимия човек съвсем не е трудно. Всички увлечения през този ден ще се окажат доста по-сериозни, отколкото сте могли да си представите.

Риби
Днес много ще Ви се иска, да върнете на някакъв етап от отношенията с Вашия любим човек. И накар съвсем точно да знаете, че това е невъзможно,това желание ням,а да Ви напусне чак до вечерта. И даже до следващия ден… Важното е, да не Ви навреди на ежедневието Ви…

Източник: https://lamqta.com

Какво да прочетем днес

История на пиянството
Книга за забавление и 100 грама храброст

Кратка история на пиянството или 100 грама за храброст oт каменната ера до наши дни
Автор: Марк Форсайт

Пълна с любопитни, слабо известни факти и написана с много хумор, тази книга прави забавен исторически преглед на пиянството в човешката история.
Някои пият по празници, други по време на ритуали, трети – за да се сбият, четвърти при сключване на договори и т.н.

В Древна Персия, когато трябвало да се вземе важно политическо решение, се провеждали две обсъждания – веднъж на трезво и втори път под влиянието на алкохола. Ако и в двата случая се стигнело до едно и също решение, владетелите се

спирали на него. Затова и боговете покровителствали мъдрите персийци достатъчно дълго.

„Пиянството е изпълнено с противоречия, защото позволява всичко. Кара ни да пеем или ни приспива. То е радост за крале и тяхната гибел. Доказателство за мъжка мощ и средство за съблазняване на дамите. Затова то ще съпровожда неизменно човечеството.

Неотдавна НАСА публикува вътрешен доклад, в който признава, че поне при две изстрелвания на космически совалки космонавтите били здраво подпйнали. Това не е изненадващо.

Хората работят пияни от хилядолетия, а и честно казано, ако ще ме изстрелват със свръхзвукова скорост в безкрайна бездна, и на мен ще ми се иска да изпия сто грама за храброст”, твърди авторът.
Издателство: „Слънце”

Виц на деня

Колко трае любовта?
– Любовта трае до момента, в който спре да си трае и започне да мърмори…

А сега се усмихнете и кажете на света: Започва един чудесен ден!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви