Властите в американския щат Ню Йорк забраниха провеждането на сватба, след като разбрали, че са поканени над 10 000 гости. Това е изцяло в нарушение на мерките за борба срещу коронавируса, обяви губернаторът Андрю Куомо, цитиран от Франс прес.

Шерифството в окръг Рокланд е информирало властите за огромна сватба, която е била предвидена за утре в Уилямсбърг, в част от окръга, където епидемията все още не се е разпространила, допълва БТА.

„Уведомиха ни, че ще се състои. Направихме проучване и установихме, че информацията изглежда отговаря на истината. Ставаше дума за голяма планирана сватба, която щеше да наруши правилата за събирания на хора“, обясни Куомо на пресконференция.

„Вижте, можете да се ожените, но не може да каните хиляди хора на сватбата си. Ще имате същия резултат в края на деня. Освен това излиза по-евтино“, обясни губернаторът.

Местни медии съобщават, че сватбата е на ортодоксални евреи. Това е общност, която наскоро протестира в Ню Йорк срещу въведените на място ограничения за борба с новата вълна на коронавируса.

В Ню Йорк и в предградията му случаите на COVID-19 продължават да нарастват. Това важи особено в квартали, където живеят множество ортодоксални евреи, а някои от тях дори обвиняват властите в заклеймяване.

Миналата седмица Куомо нареди да бъде затворен несъществения бизнес до края на месеца и ограничи посещаването на места за поклонение в тези квартали на 10 души. Училищата също затвориха врати.

Вчера губернаторът обяви, че мерките вече дават резултати.

През пролетта Ню Йорк беше епицентър на пандемията в САЩ. Починалите в града бяха над 23 800, преди да бъде овладяна ситуацията с цената на строги ограничения.

Куомо заяви също, че от 23 октомври киносалоните в райони, където положителните проби за коронавирус са под 2%, ще бъдат отворени отново, но с максимален капацитет от 25 на сто, което прави по 50 души на прожекция.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви