Студентите се включиха в протест №100
Студентите се включиха в протест №100

Вчера се навършиха 100 дни от началото на гражданските протести срещу потъпкването на демокрацията, корупцията във властта и дефектната съдебна система. 16 октомври бе обявен и за дата на петото „Велико народно въстание“ – инициатива на „Отровното трио“

От триото съобщиха, че това е последният голям протест в този му вид. За сто дни исканията на протестиращите остават непроменени – те настояват за оставката на премиера Бойко Борисов и на цялото правителство, оставка на главния прокурор Иван Гешев и незабавно провеждане на честни избори.

Протестът започна още в 17 часа и към него се присъединиха студенти, които носейки огромен транспарант с надпис „оставка”, се вляха в протеста с шествие от Ректора на Софийския университет. Имаше малък инцидент, след като полиция ги възпрепятства и за кратко не ги допускаше да се присъединят към недоволните с мотива, че носят транспарант. От трибуната представители на студентите обясниха, че полицаите са искали от тях да носят маски и шлемове.

Да изразят протеста си към властимащите в София пристигнаха хора от много населени места в България, носейки плакати. На площада има хора от Русе, от Варна, от Ямбол, от Ловеч, Хасково, Перник, от Димитровград, Бургас, Червен бряг и др.

От трибуната на протеста изказвания направиха евродепутатите Рамона Стругариу, Иван Синчич и Пол Танг

„Аз съм тук тази вечер, за да ви кажа, че Европа не е сляпа. Да ви кажа, че тя вижда вашите проблеми, вижда вашите мечти. Вие трябва да се справите сами, но Европа ще ви подкрепи, защото всички сме едно“, заяви той. „В Хърватия имаме същите проблеми с корупцията – правителството докара фирмите до бедност и хората до просешка тояга. Така както в България, и в Хърватия няма върховенство на закона. Знам, че ви омръзна, но не трябва да спирате. Сега е моментът да сте силни срещу корупцията, срещу беззаконието. Не спирайте да се борите. Имате право на нормален живот, децата ви имат право на нормален живот“, каза още хърватинът от трибуната в София.

След 19:00 часа пред множеството говори и холандският представител Пол Танг

Чрез видеоконферентна връзка, предавана на фасадата на бившия партиен дом, подкрепа към протестиращите изказа и румънският евродепутат Рамона Стругариу. Тя заяви, че политиците не трябва да се бъркат в работата на правосъдието, а да се грижат за хората и да не пълнят собствените си джобове. „Най-силните във вашата държава сте вие и всеки един от вас решава нейното бъдеще“, – обърна се Рамона Стругариу към протестиращите. – „Вие трябва да гласувате, да защитавате вашите свободни медии – само по този начин ще имате истински демократична държава. Запомнете, че най-важното нещо е да гласувате. Не подкрепяйте тези, които лъжат и крадат, отидете и гласувайте, призова Стругариу и продължи: Ако нямате подходящи политически партии, за които да гласувате – създайте ги, ако нямате подходящи лидери – изберете от тези, които са на площада“, призова още евродепутатката и каза, че вярва в честността на хората, които днес са недоволни.

Законността не е нещо пожелателно, демокрацията не е нещо пожелателно. Прекланям се пред вас, заключи Стругариу

Проливният дъжд, изсипал се над столицата, не уплаши демонстрантите. „Въоръжени” с чадъри и дъждобрани, гражданите останаха повече от три часа на площада, за да покажат недоволството си от властта.

„Дори дъжд да вали, гръмотевици, и камъни да падат от небето – ние пак ще сме тук“, – закани се проф. Велислав Минеков от „Отровното трио“. – „Краят ще бъде скоро, съвсем скоро, За 100 дни се смениха министри, за 100 дни се криха, за 100 дни станаха резила на Европа.“

След 20.30 часа протестиращите тръгнаха на шествие към храм-паметника „Александър Невски“ и сградата на истинското Народното събрание, както го нарече проф. Минеков.

Снощи и предаването „Панорама“ на БНТ премина в необичаен формат – без нито един гост политик зад микрофона

Обяснението е свързано с акциите срещу известни участници в „Панорама“ в предишните петъчни вечери. Вече няколко пъти активисти на гражданското сдружение БОЕЦ, „Правосъдие за всеки“ и „Демократична България“ посрещат с неудобни въпроси, лозунги и освирквания видни политици на излизане от сградата на обществената телевизия на „Сан Стефано“.

В „капана“ на гражданското недоволство досега попаднаха депутатът Даниела Дариткова, евродепутатът Андрей Новаков, министрите Деница Сачева, Костадин Ангелов и Десислава Ахладова. Част от тях бяха изведени от полицията по заобиколни пътища, други като Новаков опитаха да разговарят с протестиращите, но отново се наложи униформени да го спасяват от гражданския гняв.

Водещият на „Панорама“ Бойко Василев определи като неприемливи тези атаки срещу гостите на предаването

Така вместо представители на основните политически сили, тази вечер той покани в студиото Арман Бабикян от „Отровното трио“, политолозите Димитър Ганев и Първан Симеонов, Любен Дилов и доц. Наум Кайчев.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви