Деветима души са предложени от кмета Димитър Николов за нови почетни граждани на Бургас.

Това са:

Вярка Андонова, Дора Димитрова Барева-Георгиева, Захари Христов Чернев, проф. Иво Керемедчиев /посмъртно/, Нейчо Попов /посмъртно/, Петър Иванов, Стоя Янчева, Стоян Апостолов и Цанко Цанков.

Вярка Сидерова Андонова е общественик, която от 1959 г. се установява да живее в Бургас. Работи активно за Червения кръст, Българо-китайското дружество и различни обществени организации. От 2003 г. е председател на ПК „Морски звуци“, а през 2007 г. е избрана за председател на пенсионерските клубове към общината. Избрана е и в националното ръководство на пенсионерските клубове.

Дора Димитрова Барева-Георгиева е хореограф. Започва професионалния си път в танцовия състав на младежкия дом, работи и в ПФА „Странджа“. 10 години ръководи и ансамбъл „Велека“. От 1999 г. до днес е хореограф и ръководител на танцови състави в бургаски училища и в читалищата в Созопол, Черноморец и Китен. Автор е на спектаклите „Дюлевски мегдански хора“ от 1982 г. и „Манда“ от 1986 г., филмиран от БНТ. Носител е на национални и международни награди. През 2012 г. й е присъдена титлата „маестро“, а от 2014 г. е член на Международния съвет по танци към ЮНЕСКО.

Захари Христов Чернев през своята 55-годишна творческа дейност се е утвърдил като бургаска поп легенда, ненадминат изпълнител на италиански балади и руски романси. Носител е на много награди у нас и в чужбина. Журирал е междуналодни музикални фестивали. Захари Чернев организира редица благотворителни концерти. През тази година се навършват и 75 г. от рождението му.

Композиторът проф. Иво Керемедчиев /посмъртно/ е звукорежисьор и професор по музикорежисура. Работил е в симфоничния оркестър на италианския гр. Каляри, в Националната музикална академия, а от 2005 г. е зам.-декан в Българската музикална академия. От 1994 г. той реализира над 1 200 компактдиска с класическа и народна музика, повечето от които издадени в чужбина. Той е инициатор на различни музикални проекти, свързани с популяризиране на музиката.

Нейчо Николов Попов /посмъртно/ е артист, роден в Бургас през 1924 г. Запомнящи са ролите му в „Мъже в командировка“, „Бялата стая“ и др. Той е заслужил артист. Умира на 49 г. в Бургас, часове преди участието си в спектакъл. Нейчо Попов е сред основателите на сатиричен театър „Алеко Константинов“, където работи като актьор и режисьор. През целия си живот изтъква факта, че е бургазлия, което често припомняше и покойната му съпруга великата Стоянка Мутафова.

З.м.с. Петър Иванов Иванов започва да тренира борба на 14 г. Носител е на редица национални и международни награди. Най-големият му успех е през 1980 г. в Предвиза /Чехословакия/, където става световен шампион. На олимпиадата в Москва през 1981 г. е шести. За постиженията си в свободната борба получава званието заслужил майстор на спорта.

Стоя Костова Янчева се занимава активно с обществена дейност. Тя работи за утвърждаване на тракийската кауза. Ръководител е на фолклорна група, с която печели над 20 медала, грамоти и специални награди на различни фестивали.

З.м.с. Стоян Георгиев е автомобилен състезател. Участвал е на ралита в редица европейски страни. Десеткратен шампион е на Рали крос за България. Продължава да се състезава и в момента. Заедно със съпругата си – Елена Апостолова, създават традиционния за града ни „Рали за жени 8-ми март“. След загубата на съпругата му през 2012 г. състезанието носи името „Рали за жени Елена Апостолова“.

Цанко Цанков започва спортния си път в ПК „Черноморец“. Многобройни са успехите му в плуването. Цанко влиза в историята като шампион на България в най-много индивидуални дисциплини – 9. Майстор е на спорта от 2014 г. и е удостоен с Почетния знак на ММС. Безспорно обаче е постижението му, с което се превърна в първия човек, преплувал акваторията на Бургаския залив, заради което получава прозвището „Властелинът на Черно море“. Това преплуване е най-дългото в Европа, тъй като е с цели 11 км по-дълго от протока Ла Манш, а в световен мащаб се нарежда на 4-то място. На 22.08 2020 г. Цанко записва името си със златни букви в историята на плуването със световен рекорд за 12-часово непрекъснато плуване на 50-метров басейн от 50 км и 600 м, с което пододобрява постижение от преди 22 години.

Утвърждаването на деметимата с почетното звание предстои на сесия на Общински съвет-Бургас

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви