Lambo - от трактори до суперколи
Lambo - от трактори до суперколи

През април тази година, докато светът се криеше по дупките си и търкаше пазарските торби със спирт, се навършиха 104 години от рождението на Феручо Ламборгини – основателя на може би най-откачената автомобилна компания на планетата.
Вероятно сте чували, че той е започнал с трактори, и че Miura е първата суперкола в историята. Но ето още 10 факта от историята на Lambo, които не са чак толкова общоизвестни.

Ламборгини замислил компанията на Родос
През Втората световна война Феручо бил механик във военновъздушните сили на Италия, базиран на гръцкия остров Родос. Прочул се с изключителния талант да импровизира и да си прави сам резервни части от подръчни материали. Още тогава решил да основе собствена компания за машини, ако се върне благополучно у дома.

Започва с трактори
Lamborghini все още прави трактори. Първите селскостопански машини на Феручо били сглобени от каквото му попадне след войната. Днес тракторите с разярения бик могат да струват до 300 000 евро.

Заядливият Ферари го насочил към автомобилите
Причината Феручо да се захване с леки коли е бил Енцо Ферари. Вече позамогнал се, Ламборгини карал Ferrari 250 GT, но открил с изумление, че спортната кола ползва същия съединител като неговите трактори. Поискал да му го сменят. Енцо Ферари се държал грубо, и Феручо решил да му натрие носа. Половин година по-късно се появило първото Lamborghini – 350 GTV.

Първата кола нямала двигател
Въпросното първо Lambo обаче все още нямало двигател. За да успеят да го покажат на автосалона в Торино, инженерите натъпкали тухли под капака и го застопорили така, че да не се отваря.

„Ако вече си някой, купуваш си Lamborghini“

Lamborghini Miura, представено през 1966, е било най-зрелищната кола на своето време. „Ако искаш да си някой, купуваш си Ferrari. Ако вече си някой, купуваш си Lamborghini“, казвал един от собствениците на Miura – някой си Франк Синатра.

Едва не праща в затвора Майлс Дейвис
Miura едва не сложило край на кариерата на великия джазмен Майлс Дейвис. В един от тежките си периоди музикантът опитал безумна маневра с колата и катастрофирал тежко, чупейки и двата си крака. За негов късмет случаен минувач се притекъл на помощ, преди да дойде полицията=

И успял да изхвърли от неговото Lambo трите пакета кокаин,

които биха пратили Майлс в затвора за доста дълго.

Името на легендарен модел е всъщност ругатня
Countach, друг от легендарните модели на компанията, е кръстен всъщност на една диалектна ругатня. Името е дадено от Нучо Бертоне (на снимката), шефа на едноименното дизайнерско студио, който, щом видял първия проект за прототипа, възкликнал „кунташ!“ – възклицание, което на неговия пиемонтски говор обикновено се използва за особено атрактивна жена. Автор на проекта бил самият Марчело Гандини.

Всички останали имена са свързани с биковете

Почти всички други модели на „Ламбо“ са кръстени на елементи от коридата. Миура е собственикът на прочуто ранчо за отглеждане на бикове за арената. „Еспада“ е сабята на матадора. „Гаярдо“ е порода бикове. „Диабло“, „Мурсиелаго“ и „Авентадор“ са имената на отделни животни, прославили се на арената. А „Урус“, една от последните добавки към гамата, е отдавна изчезнал праисторически бозайник, праотец на днешните бикове. Самият Феручо бил зодия „Телец“.

Полицейско Lambo за превоз на органи
Италианската полиция притежаваше два служебни автомобила Gallardo, специално оборудвани за спешен превоз на органи за трансплантация. Едното обаче бе напълно размазано в катастрофа през 2009.

Можете да купите Aventador и без гуми
Aventador e не само спортен автомобил, но и лодка. С партньори от яхтения сектор Lamborghini създава и луксозни творения за превоз по вода. Но водният вариант на Aventador е почти три пъти по-скъп от сухоземни.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви