Прераждането - една проста концепция
Прераждането - една проста концепция

Има моменти, когато човек се чувства така, сякаш е бил някъде преди. Или просто „познава“ нещата или хората, без да ги е срещал преди това. Често описваме това като странното преживяване наречено дежа-вю или съвпадение. А защо не спомени от миналия живот? Представете си обаче, че си спомняте точни подробности за други хора и места, които никога не сте срещали и посещавали. Или пък да говорите езици, които никога не сте учили. Някои хора твърдят, че са попадали в такива преживявания и учените са ги изследвали. Проведените изследвания имали за цел да се установи дали тези преживяванията са истински или не. За някои от тях науката не може да даде обяснение …

може ли е това да е свързано с прераждането?

Първо е важно да разгледате накратко какво представлява реинкарнацията. Това не е синоним на регресия от минал живот (PLR) или спомени от минал живот. Въпреки че те често се използват, като така нареченото „доказателство“ за прераждане. Прераждането също не е обвързано с религиозната вяра на човек. Въпреки че мнозина го свързват със специфични религии, не е необходимо човек, който се идентифицира с религия, да приеме перспективата за прераждане или човек да следва определена религия, за да приеме прераждането.

Една проста дефиниция за прераждането (има много) може да бъде: прераждането на душата в друго тяло. Хората, които вярват в прераждането, могат да видят тялото и ума като две отделни същности. По този начин идеята е, че когато тялото умре, умът не умира; вместо това умът (или духът) напуска тялото и продължава пътуването си в друг живот. Прераждането също се свързва с кармата в повечето вярвания или идеята, че душата тръгва на духовно пътешествие, където миналото и бъдещето са свързани чрез житейските избори.

Трябва да се отбележи, че очевидно има много хора, които не са съгласни с концепцията за прераждането в цялост

и виждат това като единствения живот. И често правят всичко възможно, за да го направят по-добър!. Статията няма за цел да се фокусира на идеи за отвъдното (теми за бъдещето) или алтернативното, тази статия разглежда преживяванията от спомени от миналия живот и регресия от миналия живот – две концепции, които често се свързват с прераждането.

Има многобройни случаи на деца, които спонтанно „си спомнят” минали животи. Един от най-известните лекари, свързани с документирането на тези спомени от миналия живот при деца е бил д-р Иън Стивънсън. Д-р Стивънсън, който умира през 2007 г., изследва над 2500 случая на деца, които съобщават за спомени от минали животи. От тях той каза, че 1200 от тези случаи могат да бъдат смятани за истина.

Д-р Стивънсън изучава предимно случаи на спомени от минали животи при деца от райони, където прераждането е било традиционно вярване (т.е. Азия, Индия и др.). От своите четиридесетгодишни изследвания

той идентифицира седем общи черти на спомените от миналия живот.

• Детето започва да описва минали житейски преживявания веднага щом започне да общува.
• Детето помни подробности за смъртта си от миналия живот.
• Може да даде подробно описание на семейството си от миналото си въплъщение.
• Във въплъщенията си има приемственост в личностните черти, предпочитания и навици.
• 90% от случаите полът също остава същият.
• Външният вид, особено чертите на лицето, са сходни между минали и настоящи животи.
• Прераждането подновява семейни / социални отношения.

Може би най-известната история за спомени от миналото детството е тази на Ханан Монсур/Сузане Ганем. Ханан е родена в средата на 30-те години в Ливан. На двадесет години тя се омъжва за Фарук Монсур. Двойката имала две дъщери, Лейла и Галаре. Но след като се родила втората им дъщеря, Ханан получила сърдечно заболяване. И ѝ било казано, че не бива да има повече деца. Тя пренебрегнала това предупреждението и родила син през 1962 г.

През 1963 г. здравето на Ханан се влошава и на 36-годишна възраст тя заминала за Вирджиния, за да си направи сърдечна операция. Тя многократно се опитвала да се обади по телефона на дъщеря си Лейла, преди да бъде оперира, но не успя да се свърже с нея. Ханан искала да каже на дъщеря си, че в случай, че почине волята й е нейните бижута да бъдат разпределени по равно между всичките й деца. Ханан починала при усложнения по време на операцията.

Десет дни по-късно се ражда Сузана Ганем.

Когато Сузана е била на 16 месеца, родителите й разказват, че малката Сузане вдигала много пъти телефона и казвала: „Здравей Лейла? “ Това изглеждало много странно за родителите й, тъй като те не познавали никой на име Лейла.

След, като Сузане израства, тя казала на семейството си, че Лейла е нейната дъщеря и тя не е Сузане, а Ханан. Когато Сузане била на две години, родителите ѝ казват, че тя е казала имената на 13 от членовете на семейството от миналият си живот. Семейство Ганем било изненадано от Сузане и започнало да търси семейство Монсур. Когато двете семейства се срещнали, първоначално семейство Монсур подходили шеговито.

Семейството обаче бързо приело нещата сериозно, когато Сузане правилно посочила няколко от членовете на семейство Монсур на снимки. Когато Сузане била на пет години, тя се обаждала на Фарук поне по три пъти на ден, и когато те се срещнали, тя сядала в скута му и опирала глава на гърдите му. В крайна сметка Фарук се съгласил, че Сузане е превъплъщението на починалата му съпруга, след като тя разказала истории, които той смята, че само Ханан е можела, да знае.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви