Плаж

95% са загубите при туроператорите. В туризма има различни сектори. Някои от хотелиерите на морето и по планинските ни курорти успяха да компенсират. Някои дори отбелязаха ръст. Но по отношение на изходящия туризъм – нещата са плашещи, каза в ефира на „България сутрин“ Румяна Балтова от Асоциацията на българските туроператори.

Според нея това е единственият сектор, който е бил блокиран със закон.

„Ние имаме право да работим, но не може да се работи, при положение, че на всеки 15 дни се променят правилата. През април започна голямата кампания. За да оцелеем, ни трябват около 10% от оборота“, коментира Балтова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ 155 млн. лева са парите, които са необходими, за да покрие браншът загубите си.

„Истината е, че днес се отваря една програма, за която ние се борихме активно от юли досега – тогава ни бяха обещани едни 10 млн. лева, които трябваше да получим в началото на септември. Програмата в момента не е адаптирана към нашите нужди. Тези пари ще ги вземем в края на ноември. Тези 155 млн. лева са единствено за нашето оцеляване“, подчерта тя.

Балтова изтъкна, че сумата не е невъзможна, за да се спаси туристическият сектор.

„Този сектор осигурява 14% от БВП на страната. Ние имаме надеждата, че в един момент ще започнем да работим и ще върнем парите на хората. Тези 155 млн. лв. могат да бъдат и под формата на кредити, не само под формата на грантове“, обясни тя.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви