Карта
Изпълнителният директор на „Пристанище Бургас” ЕАД Диян Димов получи карта на Македония и Одринския вилает от 1902 г., показваща изключителното значение на черноморското пристанище за Балканите и Средиземноморието.

Дарението беше връчено от президента на Международния културен център ГЕОПАН д-р Стефан Пейков и е от името на проф. Иван Гаврилов и народния представител инж. Петър Кънев.

Поводът е помощта на пристанището при реализирането на проекта „Картографският образ на Странджанския край през вековете” в памет на героите от Илинденско-Преображенското въстание и откриването на постоянна картографска експозиция в местността Петрова нива.
Картата на Македония и Одринския вилает от 1902 г. представлява дигитална възстановка в мащаб 1:500 000, като на нея са запазени сведения за селищната мрежа и българските имена на изчезнали села в Македония, Тракия и Странджанското крайбрежие, съществували преди да настъпят големите принудителни изселвания след Илинденско-Преображенското въстание (1903) и войните в началото на XX век (1912-1918).
Карта
Това е оригиналната карта

Оригиналът (под формата на отделни фрагменти) се съхранява в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” – София.

Със средства дарени от „Пристанище Бургас” ЕАД за експозицията на Петрова нива беше изработено високотехнологично копие на друг важен картографски документ – „Руска верстова карта на Бургас и залива, Странджа и района на Петрова нива” от края на XIX век.
Средствата за изработването й бяха осигурени по повод 117 години от Илинденско-Преображенското въстание и откриването на Пристанище – Бургас (1903-2020). Експонираната карта показва геополитическото значение на откритото през 1903 г. бургаско пристанище и значението му за планината, която започва от Форос, за да завърши при Тракийския Босфор.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви