В Камчия има вода до май 2021
В Камчия има вода до май 2021

Празните язовири са в почти цяла България, става ясно от графика за октомври за използване на водите, утвърден от МОСВ. В няколко селища ВиК-дружествата са с инструкции да търсят алтернативни източници. Намаляват обемите за промишлени цели, а водата за напояване е ограничена или напълно спряна.

При общ обем на язовир „Камчия“ от 233.5 млн.м3, наличният е 121.822 млн.м3, а наличният полезен обем е 45.822 млн.м3.

От 6 180 млн. м3 6 020 е за питейно-битово снабдяване. От тях 2 500 млн.м3 за Варна и 3 500 – за Бургас

Останалите минимални количества са за селата Мокрен и Пъдарево и за осигуряване на минимално допустим отток в реката след язовира.

ВЕЦ „Камчия“ може да преработва само използваните водни обеми за питейно-битово водоснабдяване, предупреждават от МОСВ.

ВиК дружествата в Бургас и Варна са уведомени, че трябва да преминат към алтернативни водоизточници, тъй като

при предвиденото намалено потребление и при липса на приток към него, вода за питейно водоснабдяване в язовира ще има до май 2021 г.

Едноименният ВЕЦ може да преработва само количествата, отпускани за питейна вода. Намален е обемът, който осигуря отток на реката, което обяснява пресъхването й в различни части. Тревожната картина личи най-добре при сравнение с графика за експлоатация точно преди година – сега са разрешени общо 6.180 млн. куб. м, а през октомври 2019 г. – 9.078 млн. куб. м. Пак за година от съседния язовир „Цонево“ водата за девненските заводи е ограничена от 7 млн. куб. м на 4 млн. куб. м.

Намалени са обемите за питейна вода в почти всички язовири в страната

„От началото на годината МОСВ предупреждава земеделските производители да преминат към алтернативни водоизточници“, заявяват от ведомството.

„Напоителни системи“ са отрязани от язовир „Ястребино“, спрян е и речният отток, водата отива изцяло за град Антоново.

Само ВиК-Сливен е предприело действия за включване към алтернативни източници. А отпусканата питейна от язовир „Асеновец“ е намялала от 2.1 млн. куб. м на 0.7 млн. куб. м – отново три пъти.

 

Графикът за цялата страна ТУК

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви