Екзорсизъм - плацебо за обладани
Екзорнсизъм - плацебо за обладани

През 2013 г. Римокатолическата църква обявява, че започва обучението на множество екзорсисти. Така щяла да отговори на нарастващото търсене на ескперти, които да избавят хората от злите духове. Църквата твърди, че „безпрецедентния ръст“ на молби за екзорсизъм идва от хора, които са били обладани от зли духове. Причината, според църквата, е, че те практикували „тъмните изкуства“ с помощта на информация, намерена в интернет.

„Демоничните обладавания се увеличават в резултат на това, че хората се увличат в окултизмът и тъмните науки“. Това казва отец Франческо Бамонте, който е президент на Международната асоциация за екзорсисти, базирана в Итали. „Няколкото екзорсисти, които имаме в епархиите, често не са в състояние да се справят с огромния брой молби за помощ“. Допълва още той пред „La Repubblica“.

Смята се, че хората обладани от зъл дух или демон започват да говорят чужди за тях езици.

Или започват да се гърчат неконтролируемо и да повръщат нокти, парчета метал или парчета стъкло. Те трябва да се подложат на официалния католически обред на екзорсизъм. Той включва посветен свещеник, призоваващ Бог, както и различни светии и архангел Михаил, за да изгонят демона, който се е вселил в човека.

Католическата църква обаче, не е единствената религиозна организация, която провежда обреди за избавяне от демонично влияние. В почти всяка религиозна и културна традиция в световен мащаб може да се открие идеята за обладаване от зъл дух и необходимостта от някаква форма на екзорсизъм. Тази практика датира от хиляди години.

В Древна Месопотамия се е смятало, че всяка болест идва от мощни духове, които влизат в тялото на човек. Асирийските писмени източници споменават използването на заклинания и молитви към боговете, както и директни методи за изгонването на демоните. Древните вавилонски жреци извършвали ритуали, като унищожавали глинени или восъчни изображения на различни демони.

В индуистката религия древните текстове, известни като Ведите, съставени около 1000 г. пр. н.е., може да се открие информация за зли същества, които се наместват в делата на индуистките богове и вредят на живите хора.

В писмени източници от Древна Персия, датиращи от около 600 г. пр. н.е., предлагат сведения за екзорсизъм. При него се използва молитва и ритуал със светена вода от религиозния водач Зороастър. Той се е считал за първия магьосник и основател на религията зороастризъм.

В християнството има много споменавания за това, че Исус е изпълнявал екзорсизъм

и е премахвал злите духове, които обладавали хората. В една добре известна история Исус се натъкнал на луд и заповядал на злите духове да се махнат от него. След това духовете се вселили в стадо свине, което се затичало, скочило от една скала и се удавило във водите под нея.

Средновековието съживява древните суеверия свързани с демонологията. Често хора, които страдали от психични заболявания били оставяни да бъдат „лекувани“ от духовенството чрез различни техники, които причинявали физическа болка, като например бичуването.

През вековете обредите, които се ползвали в екзорсизма включвали молитви, заповеди, светена вода, сол и рози. Екзорсистите обаче, привлекли и доста скептици. Много учени смятат, че така нареченото демонично обладаване е просто форма на психично заболяване, като истерия, мания, психоза, синдром на Турет, шизофрения или разстройство на личността. Скептиците смятат, че действието на екзорсизмът е една илюзия, която действа върху хората имащи симптоми на демонично влияние чрез силата на внушението или на плацебо ефекта.

Вярванията в демонични обладавания от духове остават обаче, непроменени от началото на цивилизацията та чак до днес. Дали обладаването от демонични сили е реално или е просто резултат от някакви медицински или психологически нарушения все още е тема на горещо обсъждане.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви