Бургаският апелативен съд потвърди присъда на Окръжен съд – Бургас, с която Свилен З. и Мариян К. са признати за виновни за катастрофата от март 2018 г. в гр. Айтос, довела до смъртта на пешеходец.

Свилен З. за това, че на 7 март 2018 г. при управление на „Фолксваген – Шаран“, собственост на Мариян К. в пияно състояние блъска на пътя Николай Н. и бяга от местопроизшествието, а Мариян К. за това, че предоставил личния си автомобил на Свилен З. и при условията на независимо съпричиняване по непредпазливост причинил смъртта на пешеходеца, като деянието е извършено в пияно състояние и е последвало бягство от местопроизшествието. Двамата са осъдени на четири години и шест месеца „лишаване от свобода“ и са лишени от право да управляват автомобил за пет години.

До фаталния инцидент се стига след фирмен банкет в заведение в Айтос. На тръгване след полунощ двамата подсъдими спорили кой да управлява автомобила на Мариян К., тъй като употребили алкохол и били видимо в нетрезво състояние. Междувременно пострадалият и друг негов колега решили да не се качват в колата и тръгнали да се прибират пеша.

След кратък спор зад волана седнал Свилен З. и към 01.00 ч. потеглил заедно с Мариан К. по ул.„Хаджи Димитър” в посока от „Кръгово кръстовище” към Автогара гр. Айтос. В това време Николай Н. и колегата му вървели по същата улица в посока към автогарата.

Малко по-късно те били застигнати от лекия автомобил „Фолксваген – Шаран“, който ударил с дясната предна част пострадалия. След удара с пешеходеца, автомобилът продължил да се движи и спрял едва след 200-300 метра от мястото на произшествието.

Водачът слязъл и се върнал да види какво е станало, докато Мариян К. седнал зад волана и закарал автомобила на паркинг до автогарата.

Бургаският апелативен съд е споделил изводите на първата инстанция, че изложената фактическа обстановка е установена по несъмнен и безспорен начин, както и безспорно е доказано, че подсъдимият Свилен З. е управлявал лекия автомобил и е допуснал нарушенията на ЗДвП. Като причина за смъртта вещите лица са посочили черепно-мозъчна травма, настъпила в резултат от съприкосновение с автомобила отзад в областта на кръста с удар на главата в предното обзорно стъкло в резултат от настъпилото ПТП.

От заключенията на автотехническата експертиза е станало ясно, че пътното произшествие е поради субективни причини – водачът е управлявал автомобила в състояние на средно алкохолно опиянение, което не му е позволило да възприеме местоположението на пешеходеца, както и да предотврати удара, въпреки че е имал технически възможности за това.

В постановения съдебен акт въззивната инстанция е обсъдила обстойно и поведението на подсъдимия Мариян К. и е посочила, че катастрофата и причинените съставомерни последици се дължат на неправомерното деяние на Свилен З. и на допуснатите нарушения на Закона за движение по пътищата от страна на Мариян К., който като собственик на автомобила няма право да го предоставя на водач употребил алкохол.

Съдът е отбелязъл, че от данните по делото се установява, че вместо да препятства действията на Свилен З., включително да сигнализира органите на полицията, той по никакъв начин не се е противопоставил на решението му да управлява автомобила и то след употреба на алкохол, в пияно състояние. Съзнавал е, че след настъпването на ПТП също е избягал от местопроизшествието, като самият той е привел в движение автомобила и го закарал на паркинг.

Според въззивната инстанция наложените наказания са справедливи, съответни на тежестта и обществената опасност на престъплението, ще въздействат поправително на подсъдимите и предупредително върху останалите членове на обществото.

При цялостната проверка на присъдата не са установени допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, които да са ограничили правото на защита на подсъдимите и да са основания за отмяна на съдебния акт и връщане на делото за ново разглеждане.

Решението подлежи на касационно обжалване и протестиране пред ВКС на Р България в петнадесетдневен срок от съобщаването му на страните.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви