Паркинг
Созопол на голяма печалба от паркингите

299 104 лв. са приходите на община Созопол от платени паркинги през това лято, съобщи кметът Тихомир Янакиев. Тази година администрацията в морския град за първи път стопанисваше местата за паркиране. До миналата година бившият кмет Панайот Рейзи беше дал паркингите на фирма, като общината получаваше 60% от приходите от дейността й. За 2019г. фирмата е внесла в бюджета 15 000лв. Отделно са получени и 47 000лв. от бариерата на стария град.

След изборите миналата есен, общината си върна собствеността върху паркингите и започна сама да ги управлява.

Преди началото на летния сезон тя е инвестирала в разширение и чакълиране, както и в закупуване на бариери и камери за паркингите. Беше придобит и още един паркинг в града.

В натрупаните през това лято  почти 300 хил.лв. не влизат приходите от подземния паркинг на стадиона и паркинга до Художествената галерия в стария град, тъй като те са работили  като платени паркоместа.

„ Тези приходи ни позволиха, да покрием освен оперативните разходи  и първата година и всички направени инвестиционни разходи”,  каза кметът Янакиев.

Той сподели и трудностите, които администрацията е срещнала в новата си дейност.  „Оказа се, че присъствие на полицай в „паяк“, който Общината нае е незаконно… Чудя се как е работил в предишни лета с полицай . Това ни затрудняваше изключително много при осигуряване на спазването на закона и наредбата за контрол на движението”, уточни кметът.

Той каза още, че са отчетени слабостите при платените абонаменти в различните им форми и смесването им в паркингите с платено паркиране.  Администрацията ще направи всичко възможно през следващото лято организацията на паркирането в античния Созопол да бъде още по-добра, обеща Тихомир Янакиев.

Гражданите обаче искат да се потърси отговорност на предишната администрация на Панайот Рейзи за огромните пропуснати ползи за общината.

Припомняме, че след напускането на поста, той остави 27 млн. дългове на Созопол. В момента Рейзи е подсъдим и за присвояването на 2 млн.лв., с които се е облагодетелствала друга фирма, за която се твърди, че е получила пари за несъществуващи ремонти .

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви