Световно образование в Бургас
Световно образование в Бургас

Чуждестранни образователни институции пристигат в Бургас за лични срещи с местни ученици и техните родители по време на единствения присъствен форум тази есен.
Гостите на „Световно образование“ ще могат да получат и експертна информация от специализирани консултанти относно кандидатстването в най-предпочитаните дестинации от българските студенти.

Есенното издание се провежда за първи път както физически на 6 октомври в „Гранд Хотел и СПА Приморец“, така и на специализирана онлайн платформа на 4 октомври.

Нидерландия и Швеция привличат все повече българи с програми на английски език

Ръстът на кандидати да се обучават в Нидерландия през последните години вкара България в топ 5 на националностите, представени в страната след Германия, Италия, Китай и Белгия. Очакванията са през тази година Нидерландия да е сред предпочитаните дестинации и за бургаските ученици като държава, която предлага много специалности на английски език на достъпни цени. 50% ръст при ранните кандидатури за Холандия отчитат консултантите по проект „Световно образование“ за Бургас и региона. За прием 2021 има вече и първи кандидат за САЩ сТелевизионно и филмово изкуство.

Jönköping University е изборът на решилите да търсят своето академично бъдеще в Швеция, заради бизнес програмите с фокус към предприемачество и иновация – сфери, в които страната заема водещи позиции в световен мащаб. Гарантираното настаняване и възможностите за обменни програми и стаж в над 350 университети и организации са другите две основни причини за засиления интерес към обучението в скандинавската държава.

Над 90 студенти започнаха обучението си в чужбина от септември 2020

Въпреки несигурността около пандемията, над 90 студенти от града и региона избраха да продължат висшето си образование в чужбина тази есен. Великобритания и Холандия са основен избор на учениците от региона, като тази година студенти ще се обучават и в Швеция, Германия и Франция. Сред най-предпочитаните специалности са Международен бизнес и мениджмънт, Компютърно и софтуерно инженерство, Архитектура и дизайн, Машинно и авиоинженерство, Хотелиерство и туризъм. Наблюдава се интерес и към по-нетрадиционни програми, като Театър, Аудио и музикално продуцентство, Фармация и козметични науки, Глобално лидерство и социална отговорност.

Предпочитани от местните студенти са университетите с практическа насоченост в Холандия, от които NHL Stenden, Fontys University of Applied Sciences, Rotterdam Business School, следвани от академичния Eindhoven University of Technology. От британските учебни заведения водещи са University of Southampton, University of Portsmouth и De Montfort University.

Силен интерес на българските семейства към средното образование в чужбина

„Световно образование“ отчита 27% ръст на заминалите по проекта деца за средно образование в елитни училища в Англия, Швейцария, Италия, Германия, Австрия и Франция. Според професионалните консултанти дългият и планиран процес по подготовка за най-престижните колежи в Европа не се е повлиял пряко от пандемията заради възрастовите ограничения и сериозните намерения на кандидатите.

Тази година сред участниците е швейцарския топ Collège Lycée Saint Charles, който въведе IB дипломната програма след 10-ти клас и предоставя преференциални стипендии в зависимост от резултатите на входните тестове. Във виртуалното изложение ще се включат и Abbey DLD, Brillantmont International School и Sidcot School от Великобритания, както и Berlin Brandenburg International School.

Изложение „Световно образование“ за първи път и с виртуално издание

На 4 октомври ще се проведе и първото онлайн издание на форума на специализирана онлайн платформа с лесен достъп за регистрация и участие в няколко стъпки. То предлага над 30 специализирани щанда с жива връзка с представители от Нидерландия, Великобритания, Германия, Австрия, Белгия, Италия, Дания, Гърция, Кипър и България. Платформата позволява едновременна комуникация с няколко институции във видео разговор или чат сесии на живо. Всеки участник ще получи достъп до информативни дигитални материали, които ще заместят напълно хартиените каталози и брошури.
Предварителната безплатна регистрация за присъствена и онлайн форма на участие се извършва на https://www.world-education.eu/.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви