Даниел Стоянов
Даниел Стоянов

Второкласникът Даниел Стоянов оглави първото място в ранглистата на Киндер+ при момчета до 9 г. С постигнатия успех във веригата състезания бургаският талант се класира за участие във финалния световен турнир по тенис на корт. Надпреварата ще се проведе в Испания през месец ноември в „Рафа Надал Академия” в Майорка.

Това е първата важна стъпка към големия европейски тенис, която възпитаникът на ТК „Нефтохимик” направи. От общо шест квалификационни турнира Дани записа пет победи и едно трето място.

На старата в надпреварата ученикът на бургаското ОУ „Климент Охридски” започна с победа. В  Хасково нашият тенисист се наложи с 4:0 във финала Дамян Аврамовски /ТК Бароко Спорт, София/. На кортовете в Плевен се класира трети, след което до края на поредицата от турнири не допусна никакви изненади. Последваха победи във Варна – с 4-0 над Момчил Апостолов /ТК Августа Траяна, Стара Загора/, в Созопол – с 4-2 срещу Бруно Дженев /ТК Пловдив 1981/, в Бургас с 4-1 над Кирил Георгиев-Хинков /ТК 1882, София/. Преди заключителния квалификационен кръг в Пловдив Даниел Стоянов вече убедително водеше в класирането и подпечата крайния си успех с втора победа над същия съперник с 4-2.

„Надявам се в Европа Дани да се представи достойно, а догодина да спечели този турнир, защото вярвам, че наистина може да го направи”, каза в интервю за Burgasnews.com личният треньор на таланта Евгени Генов, с когото са заедно на корта от четири години. Евгени Генов у завършил НСА, а от 1995 г. е треньор. В ТК „Нефтохимик” работи с деца.

 

Г-н Генов, очакван ли беше този успех на Дани и кога бяхте на сто процента сигурни, че се класира за финалния международен турнир в Испания?

Разбира се, определено това беше очакван успех. Може би, след четвъртия турнир на комплекс „Санта Марина” в Созопол всичко вече беше ясно. Защото точките, които се печелят на последните турнири са повече и най-важни, докато в началото точките са по-малко. Нашата цел беше да играем във всички турнири и продължихме, защото е нужно Дани да се обиграва в мачове. Колкото повече турнири изиграва, толкова по-добър става. В тениса трябва постоянно да участваш в турнири, иначе няма как да станеш добър само с тренировки.

Освен много работа е необходим и талант, който безспорно е налице при Даниел.

Тенисистът трябва да съчетава много качества –физика, техника и талант. Психиката е много важна. Психически да си устойчив, така както в тениса казваме „Гипсът да не те хваща”, да не се притесниш на корта. Не на последно място важно е да имаш финансови средства, защото си постоянно на турнири. 12 години трябва да си навън и да се съревноваваш с децата от Европа. Не можеш да се развиваш като един Григор, ако останеш само в родината си и просто играеш на местно ниво в турнири. Не е възможно ако от малък не се състезаваш с деца от други държави. Трупаш самочувствие, владееш се и си спокоен, когато играеш.

С какво Даниел превъзхожда своите връстници?

С голяма спортна злоба. Той играе с голям хъс и това е най-голямото му качество.

Победите му над по-големи от него по възраст състезатели заявка за какво е?

За доброто развитие на детето, то трябва да побеждава по-големи деца. Дани е на 8 години и аз искам той да побеждава с две години по големите от него, т.е. да е шампион на 10 г. Все още сме назад и трябва да започнем да побеждаваме тези, които са с 2 г. по-големи от нас. Когато е на 10 г. да е шампион при 12-годишните. Така младите състезатели се развиват и по-добре. Гаранция, че ще станеш добър играч е да побеждаваш по-големите от тебе, а не да се задоволяваш с успехите в своята си възраст и да мислиш, че си най-добрият.

Как ще протече подготовката на Даниел до заминаването му на турнира в Испания?

Нищо по-различно от това, което правим обикновено. Тренираме всеки ден, правим спаринги с други състезатели, ще участваме възможно във всеки един турнир, на който се допускат деца. Лошото е, че в последните години малките не могат да играят във възрасти до 12, 14 г., защото не се допускат. Това е решение на международната федерация, за да не прегарят децата и да не ги обременяваме много с тениса. Според мен това е грешка, но ние трябва да се съобразяваме с правилата.

Кое е най-важното при работата с подрастващите за изграждането им като спортисти?

Търпение, разбиране и мотивация да играят.

Какви са очакванията ви от Дани?

Надявам се в Европа Дани да се представи достойно, а догодина да спечели този турнир, защото вярвам, че наистина може да го направи.

Какви врати отваря този международен турнир?

Забелязват се шампионите, разбира се. Това е първа крачка, ако спечелиш – да станеш забележим. Важното е как ще се представиш до 14, до 16 г. и от там започва мъжкият тенис. Но все още Дани е малък и далеч от това. Надявам се да няма контузии, да е здрав, да е финансово осигурен.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви