CompuServe - зората на интернет
CompuServe - зората на интернет

Датата 24 септември 1979 година може да се смята за една от най-наситените с новости в сферата на технологиите и фантастиката. На този ден Джордж Лукас приключва снимките на втората част от сагата „Междузвездни войни. Империята отвръща на удара“. Същият ден в САЩ за пръв път компанията CompuServe пуска за масовия потребител интернет услуга, позволяваща обмена на електронна поща.

Посредством веригата за продажба на електроника Radio Shack на широката публика е предложена MicroNET. Сред възможностите, предоставяни от MicroNET е първият публичен сървър за обмяна на електронна поща. И това се смята за началото на ерата, в която светът е доминиран от уебсайтове и електронни комуникации.

През 70-те CompuServe вече е компания с десетгодишна история – основана е в Кълъмбъс, Охайо през 1969 година. Компанията предлага компютърно време за частни бизнес компании. Днес малцина си представят това, но по-възрастното поколение знае, че някога компютрите не бяха във всеки дом, а се предлагаше ползването им на час. И с течение на годините фирмата се превръща в успешна на корпоративния пазар за онлайн обработка на данни.

По-късно обаче компанията се насочва към по-големия пазар на частните потребители. И започва да предлага новата за онова време технология на dial-up връзките в интернет. Услугите на MicroNET са пуснати за обикновените граждани, които разполагат с персонални компютри. Най-често те са закупувани през търговската верига Radio Shack. Това обаче все още е един малък, бавно развиващ се пазар. Затова и мнозина от служителите на компанията смятат новото начинание за загуба на време и усилия.

През 80-те години на ХХ век обаче компютрите започват бурното да навлизат в ежедневието на обикновените хора. MicroNET, както и другите иновативни продукти от сферата на IT индустрията също се разраствтат. Настъпва време на драстични технологични промени и съвсем скоро вече всички говорят, че се е състояла оналайн революция, която променя коренно обществото.

През 1980 година 1980 CompuServe създава първата услуга, предлагаща чат в реално време – CB Simulator.

Две години по-късно се появява Network Services Division, която е насочена към корпоративните клиенти. Компанията стъпва на азиатските пазари през 1986 година, възползвайки се от бизнес връзките си с Fujitsu и Nisso Iwai. През 1987 година, само 8 години след старта на услугата, MicroNET носи половината от приходите на CompuServe. Две години след това компанията стъпва и в Европа, като се превръща в най-ранния и най-голям доставчик на интернет не само на стария континент, но в световен мащаб изобщо.

Предлагането на широката публика на MicroNET с първите варианти за обмен на електронна поща, както и последвалите по-съвременни решения и продукти, CompuServe се превръща във важна двигателна сила в зората на онлайн услугите. Постиженията на компанията през 80-те и 90-те години на миналия век до голяма степен оформят света на интернет комуникациите такъв, какъвто е днес, в началото на XXI век.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви