Бетина Жотева
Бетина Жотева

Всичко с медиите е вярно. В момента, с начина, по който се финансира СЕМ, то й е превърнат в конюнктюрен орган. Той не може да си изпълнява задълженията по закон.

Нямаме техническа възможност да наблюдаваме телевизиите и радиата. Не може да си купим нова система за мониторинг. Имате ли си представа какво нещо е да искате нещо от МФ. Това е абсолютно невъзможно. Ние сме изцяло зависими от държавния бюджет.

Това каза по БТВ председателят на СЕМ Бетина Жотева по повод доклада на ЕК за върховенството на закона в България.

Трябват ни половин милион лева за средна хубост техника. Ако сега дадем една трета от парите, трябва да се освободим от половината персонал или да намалим заплатите на половина. В нашият орган заплатата е 850 лева. При нас работят хора над средна възраст. Когато обявим конкурс със заплата до 1000 лева, никой не се явява. Надявам се най-накрая, когато ЕК го каза, да го чуят и тези, от които зависи. В края на август написахме писмо на Караянчева, премиера, Рашидов. Адресирахме писмо- апел, че издъхваме и не можем да работим. До този момент няма никаква реакция от институциите.

 

Парадокс –  системата ни се чупи редовно. Ние не можем да правим записи и звъним на телевизиите, те да ни изпратят записи, за да ги санкционираме. Благодаря на ЕК, че са забелязали нашето състояние. Ние не можем да поръчаме изследване на общественото мнение за гледаемост, например.

 

Изчетох всички доклади на ЕК. Този дебат дали политици да притежават медии или не, този дебат не се е състоял. Разчита се на нещо като съвест за прозрачността в собствеността на медиите. Как се спазва закона, дали всички са регистрирали медиите. Болката на ЕК е прозрачност и свръхконцентрация на медии.

 

Има много тревожна тенденция за мен – избират политическа страна, било за хора, било за решения. Тази тенденция се провидя около Брекзит. Това даде сигнал за цял свят. Сега в САЩ е –ние сме за Тръмп, ние сме против. В България има видими предпочитания за едната и другата страна. Не би трябвало медиите да избират страна. Частните медии имате пълната свобода да разговаряте с когото пожелаете и да вземате позиция. В обществените телевизии нещата не трябва да са така.

Тук обществени поръчки за раздаване на пари тук не се правят. Когато се раздават пари от оперативните програми, би трябвало да има обществени поръчки. У нас не ми е известно да има такива, добави Жотева.

 

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви