Община Бургас ще осигури бюджет и е готова да откупува на археологически предмети, открити в морето край Ченгене скеле. Това обяви кметът на Бургас Димитър Николов, който взе участие в оповестяването на резултатите от проучванията в залива „Ченгене скеле“, в района на н. „Чироза“.

Там е открито залято от вода селище от античната епоха. На място беше организиран новопроучен подводен обект, като отритото там показват вероятно корабокрушение на дървен кораб от 17-18 в., от който е открит част от товара – европейски стъклени предмети като кани, чаши за вино и мн. др., които са с изключително високо качество на изработка.

Наши съграждани, които са рибари, леководолази или рапанджии, имат със сигурност такива в домовете си. Призоваваме ги да ни дадат информация за тях, защото не е добре такива важни за историята ни обекти, да остават скрити по частни колекции. Те трябва да се показват на обществото, защото сте туристически град и те ще представляват голям интерес за гостите на града ни. Община Бургас е готова да откупува намерените вече предмети. Хората, които са открили такива, да се обръщат към Милен Николов, директор на РИМ-Бургас. Още в началото на разкопките получихме сигнали за иманярски набези. Подобни съкровищата за пореден път доказват, че Бургас не е млад град на 200 години, основан от рибари, а древна територия, в която се развивала важен икономически и търговски живот„, каза кметът.

По време събитието днес бяха представени най-запазените находки от проучванията – амфори, бойна каменна топка, каменен щок, стъклени предмети и др. На място присъстваха още научните ръководители на проучванията – проф. д-р Иван Христов, заместник-директор на Националния исторически музей, и гл. ас. д-р Найден Прахов – директор на Центъра за подводна археология – гр. Созопол. Археологическите проучвания на нос Чироза се извършват съвместно от Община Бургас, Национален исторически музей – София, Център за подводна археология – Созопол, Регионален исторически музей – Бургас.

Откритите предмети са с най-различна датировка. Има такива от началото на първо хилядолетие пр. хр., от времето на древните траки, от елинистическата епоха, от византийската епоха, от късното средновековие. Голямото количество на произведенията от стъкло доказват едно производствена масовост.

Това са сериозни стоки, предназначени за морска търговия. Най-вероятно те са от разбил се в близост търговски кораб през 17 век. Цялата стока се е разпръснала на голямо пространство. Корабът най-вероятно е пътувал от Италия, почти сигурно от Венеция. Дори в турските музеи няма много такива съдове, като те със сигурност са били предназначени за богати хора.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви