Нужна е по-голяма обединеност между общините в Бургаска област през новия програмен период. Колкото сме по-обедини, толкова по-голям и солиден бюджет ще имаме на разположение по европейските програми.

Това каза кметът на Бургас Димитър Николов преди срещата за новия регионален подход и интегрираните териториални инвестиции за бъдещия програмен период 2021-2027 г.

На нея присъстваха заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова, областният управител Вълчо Чолаков, като и почти всички кметове от Бургаска, Сливенска и Старозагорска област.

Според кметът Николов, обединяването не само ще награди стореното до този момент в общините, но и ще ни даде по-висока категория в оценяването на проектите.

Новият програмен период дава по-голяма свобода и децентрализация. Дават се повече възможности на местната власт и на регионален принцип да приоритизираме проектите, които са важни не само за нашия град, но и за целия Бургаски регион. Вече работим по идеята за изграждането на четирилентови пътища до всички общини от региона. Колегите кметове, както и ние, вече проектираме и може да получим финансиране от две оси„, сподели още Николов.

Зам.-министър Николова допълни, че новият модел на регионалната политика предпоставя това, че трябва да се работи в партньорство. Вече нямало да има възможност да се действа индивидуално и само на една община. Работата щяла да бъде с големи проекти, на по-голяма територия и за по-голяма част от населението.

Това естествено ще оказва и по-голям ефект върху населението. Ще може да се изпълняват и различни типове мерки в комбинация, като за околна или градска среда. Така на вече няма да се изгражда само един парк или зелена част, но ще има и мерки за енергийна ефективност, образователен център или друго. Това ще става с един проект и съответно той ще бъде изпълнен с финансиране от различни оперативни програми. Вече не говорим за разделяне на оперативните програми с финансов ресурс, а за Югоизточен район ще разполага с един бюджет, с който ще се опитаме през следващите 7 години да промени целия облик на територията, за да има по-голям икономически растеж и по-висок стандарт на живот„, каза още тя.

1 КОМЕНТАР

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви