Кино
Така ще изглежда новият театър

Един от културните символи на Бургас, бившето кино „Смирненски“ се превръща в „Модерен театър“. Всъщност още през 1927г. това място си е било Кино „Модерен театър“. Мястото ще е много неща-клуб, музика на живо, кафе-театър, тематични партита, литературни вечери, ще приюти Фестивалът „Синелибри“. Откриването ще е на 3 октомври с Pre-Opening Retro Party.

Новата сцена „Модерен театър“ е идея на организаторите на бъдещите „Зимни джаз вечери“ Маргарита Манова и Маруся Русева.

Освен кино и концерти, там ще бъдат представяни още премиерни книги и театрални постановки, обявиха те.

„Зимни джаз вечери“ ще ни предложат група “Фънкалеро” на Васил Спасов, а сред останалите известни имена са Ангел Заберски, Антони Дончев и Лили Илиева. Бургаските меломани ще видят и младите таланти от Red Light District Project с нежния вокал на Дара Донева.

Милица Гладнишка и компания ще дадат старт на лайфовете на 10 октомври.

Програмата на фестивала “Синелибри” в “Модерен театър” стартира на 22 октомври.

Кино
Това е мястото на старото кино

Кино „Христо Смирненски“ отваря врати през 1927 г. под името „Модерен театър“.

За целта през 1913 година Александър Йорданов влиза в съдружие с известната бургаска фамилия Хаджипетрови и заедно поставят основите на сграда, която да подслони новото кино.

Изпълнението на проекта е възложено на известния италиански архитект Рикардо Тоскани, чието дело са множество сгради в центъра на града. Киносалонът побирал приблизително 500 човека, а за това как зрителите са приемали „Модерен театър“ свидетелстват материали в тогавашната преса, според които след представленията много доброволци оставали да изчистят и подредят салона.

В началото на съществуването си „Модерен театър“ има по една прожекция два-три дни в седмицата и само в неделя по две, но малко по-късно започва ежедневен режим на работа с двойна програма.

След 9-ти септември 1944 година кино „Модерен театър“ е преименувано на кино „Христо Смирненски“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви