До 1-2 седмици Нефтохимик може да последва съдбата на Локомотив ГО и Витоша Бистрица и да спре да съществува. Ако това се случи, отборът няма да започне от В група, а от Б Окръжна. Това каза Йордан Георгиев, председател на Постоянната комисия по спорт, деца и младежки дейности в Общински съвет.

Общинските съветници днес гласуваха решение за безвъзмездно прехвърляне на над 80% от акциите на Община Бургас от капитала на „Професионален футболен клуб Нефтохимик Бургас 1962“ към Анелия Златкова, която последните седмици проявява желание да ръководи клуба. Докладната бе приета с гласа 26 „за“.

Ситуацията около Нефтохимик е много сериозна. Клубът има задължения към Община Бургас, НАП, Бургасбус и различни частни фирми. Над 200 000 лева бяха дадени от Община Бургас за клуба миналата година. Въпросът със спонсорството обаче остава много трудно. Поддръжката на този клуб би струвала около 1 млн. лева на година. Местната администрация не може да си позволи такава сума. Дават се пари и за детско-юношеската школа. Според разпоредбите на БФС един клуб от Б група не може да има задължения от над 300 000 лева. Задълженията на Нефтохимик са над 540 000 лева. Правил съм спасителен план и в крайна сметка клуба получи лиценз„, каза Йордан Георгиев.

В темата се включи и Манол Тодоров от ДБГ, който се възпротиви от даряването на акциите.

Нормално бе жената, която иска акциите да бъде тук. Не знаем тя какви планове има изобщо за отбора. Тя е част от ръководството от 1 година, а задълженията продължават да растат. Справка в Търговския регистър показва, че въпросната дама има фирми, които са поставени под запор. Не можем да дадем една от емблемите на Бургас на някой, който не ни е представител каква е визията си за следващите години„, сподели той.

Йордан Георгиев отговори, че е много лесно да се търсят спонсори на думи, но на практика не е така. Последните месеци италианци са проявили желание да инвестират в клуба, но в крайна сметка нищо не се е случило.

Против сме тази жена да вземе акциите, защото през последните 5 месеца не е способна да ръководи. Тя не е осигурила никакви средства за клуба. На нас ни се струва, че Община Бургас бяга от отговорност и иска да си измие ръцете за фалирането на клуба. Администрацията трябва да намери спонсори  и да помогне, като да проведе разговор в Лукойл-Нефтохим, който да стане акционер. Отборът задлъжнява с по около 40 000 лева на месец„, заяви Ивайло Стаматов от СНЦ „Нефтохимик Бургас“.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви