Дизеловите двигатели - митове и истина
Дизеловите двигатели - митове и истина

Дизеловите автомобили се ползват с огромна популярност почти навсякъде по света и имат огромен брой фенове. Повечето от тях твърдят, че никога не биха си купили автомобил на бензин. Другите – тези, които предпочитат модели на бензин, постоянно твърдят, че дизелът не струва. Този спор е вечен и всеки има своите къде обективни, къде субективни, доводи в полза на двата двигателя. За дизеловите автомобили има 5 доста разпространени мита, които експертите разобличават.

Поддръжката им е по-скъпа
Твърди се, че дизеловият двигател е по-скъп за поддръжка от бензиновия, но това не е напълно вярно. Като правило в дизеловия агрегат трябва да се налива повече масло, „консумативите“ са по-скъпи. А горивният филтър също изисква честа подмяна. Трябва обаче да се знае, че дизеловият двигател изразходва около 20% по-малко гориво от бензиновия. И, като цяло, в края на годината разходите за собствениците на дизелови и бензинови автомобили ще бъдат еднакви, или ще се различават леко.

По-капризни са към качеството на горивото
Също така

мнозина вярват, че дизеловите двигатели са по-взискателни към качеството на горивото,

отколкото бензиновите. Най-често трудностите, свързани с ниското качество на дизеловото гориво, възникват по вина на продавача, който не е спазил правилата за съхранение или транспортиране на гориво. Проблем може да се окаже и ако в резервоара е сипан летен вместо зимен дизел. Струва си да се припомни, че лятното дизелово гориво започва да се сгъстява при температура от 15 градуса по Целзий и съответно при по-студено време колата няма да може да стартира.

По-трудно палят през зимата
Твърдението, че дизеловите двигатели се стартират по-трудно през зимата от бензиновите, е само отчасти вярно. Поради високия коефициент на компресия в буталната част, както и заради по-здравите и големи части, които са необходими за ефективното завъртане на коляновия вал от стартера, е необходимо да се следи по-внимателно състоянието на акумулатора и нагревателните свещи. За да опростите стартирането в студено време, е добре да инсталирате подгревател.

Прекалено шумни са
Често чуваме, че дизеловите двигатели са доста шумни. Това наистина е вярно, тъй като поради конструктивните характеристики на празен ход двигателят е по-шумен и има повече вибрации. Тези твърдения обаче са верни само по отношение на старите агрегати, тъй като съвременните двигатели имат модернизирана вибрационна и шумоизолация, както и горивна системи с високо налягане („Common-rail“), което може сериозно да намали нивото на шум.

Замърсяват околната среда
Винят дизеловите двигатели и в това, че замърсяват околната среда. Разбира се, всичко зависи от годината на производство и модела. Струва си да се отбележи, че такъв двигател консумира по-малко гориво и отделя по-малко въглероден диоксид в атмосферата, отколкото бензинов агрегат със същата производителност. Съвременните дизелови двигатели са оборудвани със специални филтри, които са в състояние да задържат до 99% от най-малките частици и в това отношение един съвременен дизелов двигател не може да се сравни с тези отпреди 20 години.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви