Нека си го кажем направо – много по-лесно е да напълнеем, отколкото да отслабнем. Много често се случва известно време да се опитваме усилено да свалим излишните килограми, но в крайна сметка да не успеем и накрая да се откажем.

Преди да изгубите мотивацията си, прочетете този списък с изненадващи причини, които може би са пречката към идеалното ви тегло:

1. Не консумирате достатъчно протеини

Протеинът е най-важното хранително вещество, от което се нуждаете, когато се опитвате да отслабнете. Протеините помагат за загубата на тегло по доста начини. Хранителният режим с в високо съдържание на протеини ще ви държи по-сити и по-рядко ще усещате къркорене на червата от глад.

2. Ядете грешните т.нар. „леки храни“

Междинните закуски са чудесен начин да се поддържате сити между основните хранения, но те могат да осуетят свалянето на килограмите. Дори да консумирате здравословни неща като сушени плодове и/или ядки, например, те могат да съдържат скрити мазнини или захари и така да ви доставят т.нар. „празни“ калории, без хранителна стойност.

3. Не се храните достатъчно често

За да постигнат калориен дефицит, много хора гледат да намалят приема на калории до минимум, но и този метод си има своите капани. Много проучвания разкриват, че когато човек гладува, тялото му започва да складира повече мазнини и калории, подобно на мечките. Този цикъл в крайна сметка работи срещу вашите цели за отслабване, така че се уверете, че се храните достатъчно често, макар и по малко.

4. Спортът, който практикувате не е точният

Възможно е да спортувате активно и пак да не отслабвате, защото не изпълнявате упражненията правилно. Някои видове спорт и/или упражнения са предназначени да ви помогнат да натрупате мускули. Други са насочени повече към изгарянето на мазнини.

Изграждането на мускули е чудесно, защото ви помага да изгаряте мазнините по-бързо, но не забравяйте, че мускулите са по-плътни от мазнините. Тоест вие може да изгорите излишните мазнини и въпреки това да си останете на същите килограми, дори и да качите отгоре. В този случай не се паникьосвайте, че не отслабвате, защото все пак ще изглеждате по-добре от преди.

5. Не се наспивате и не пиете достатъчно вода

Доста интересно е как липсата на сън може да ви попречи да отслабнете. Според много изследвания, липсата на сън може да има същия ефект върху мозъка ви като марихуаната. Извлича енергията ви и ви докарва мързел.

Пиенето на достатъчно вода също е важно за отслабването. Ако вашето тяло е дехидратирано, метаболитните процеси се забавят, а те са най-важни за изгарянето на излишните калории.

6. Имате нереалистични цели

Отслабването не е нещо, което се случва за един ден, точно както натрупването на нежеланите килограми. Ако имате нереалистични цели по отношение на това колко килограма за какъв период трябва да свалите, то вие може да претърпите неуспех. Отслабването е състезание със своите върхове и спадове. В една седмица може да свалите 5 килограма, а през следващите няколко седмици да не мръднете и с грам.

7. Приемате лекарства, които не ви позволяват да отслабнете

Лекарствата могат да бъдат причина да не сваляте излишните килограми, въпреки усилията си. Различни медикаменти, като тези за диабет, антихистамини, антидепресанти, лекарства за епилепсия, стероиди, лекарства за хипертония, бета-блокери и др. могат да ви попречат по пътя към идеалната ви фигура.

8. Имате заболяване, което затруднява метаболизма ви

Както има много лекарства, които могат да причинят наддаване на килограми, така има и много медицински състояния, които могат да направят същото. Някои от тези заболявания са проблеми с щитовидната жлеза, синдром на поликистозните яйчници, язвена болест, сърдечна недостатъчност и др.

9. Живеете под стрес

Стресът може директно да ви накара да наддадете на тегло, дори да се опитвате да свалите излишните килограми. Животът под стрес увеличава производството на хормон, наречен кортизол. Въпреки че кортизолът е полезен, когато се освободи в точното количество, допълнителният кортизол причинява скок в кръвната захар. След като стресорът изчезне, кръвната ви захар спада, което причинява глад.

tialoto.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви