Емил Димитров и Ганчо Тенев
Емил Димитров и Ганчо Тенев

Още с първия ми подписан график за язовирите почнахме ограниченията. Имаше 4-5 питейно-битови язовира в критично състояние, сега през януари ще е само един. Това заяви по БНТ екоминистърът Емил Димитров-Ревизоро, предвид постоянните сигнали за голяма суша и предстоящи проблеми с водата.

По думите му, сега само язовир „Камчия“ от тези за питейно-битови нужди „ни е зле“. От 25 януари това нещо съм го предвиждал. „Като един ръководител движение съм застанал и на тебе по-малко, на тебе по-малко“, картинно обясни Ревизоро.

По няколко теми работя, след като премиерът ми възложи, и навсякъде има съпротива, оплака се Димитров. Той разказа, че обяснил на Борисов в началото на годината за Черноморския регион, че ако не вали, при сегашното потребление ще имаме 10 млн. кубични метра и ще има голяма криза, а при средно-влажна година – до октомври. Затова щяло да има изграждане на девиации, например за язовира при Ахелой. Ще строим на места, където няма зелени, обжалвания, обобщи Димитров.

Димитров направи съпоставка между Перник и Бургас, като обясни, че държавата направила невъзможното за водата на Перник: „В Перник пият водата от София и псуват властта”. Затова не му се искало с Бургас да стане така – да има достъпен резерв от вода, за да не стане така, че при нужда поради прекалено висока цена следва отказ и идва криза.

По думите му, за Варна нямало да има проблем, защото имало природни дадености. По отношение за язовирите за поливане – Димитров смята, че зимата такива язовири не се пълнят достатъчно, а може. И даде пример с язовир „Тича“, с язовир „Копринка“. Екоминистърът се оплака, че всеки искал да има вода, но няма как да се задоволят нуждите на всеки.

actualno.com

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви