За 24 ч. в Бургаско са регистрирани 24 положителни ПСР теста. Общият брой вече е 706, сочат данните на ЕИП.

По области с повече случаи са Благоевград – 31, Варна – 11, Габрово – 14, Пловдив – 12, Смолян – 11, София /столицо/ – 47, Стара Загора – 23, Търговище – 10, Ямбол – 13.

5 047 са напарвените ПСР теста за денонощието, от които 255 са положителни. Потвърдени са 19 828 случая, като активните са 4 907.

Хоспитализираните са 782-ма, в интензивни отделения са 36-ма. 119 са излекуваните.

Починали са 4-ма души или общо 789.

България е на 26-о място по заболеваемост на 100 000 души от населението от COVID-19 в Европа,

страната ни продължава успешно да държи развитието на епидемията под контрол и не се позволява претоварване на здравната система. На национално ниво е осигурен и необходимият ресурс от предпазни средства и медикаменти за срок до 6 месеца напред.

Това докладва министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на премиера Бойко Борисов по време на среща на Националния оперативен щаб в Министерския съвет.

Здравният министър изтъкна, че България заедно с още три страни са единствените в Европа с отрицателна тенденция от минус 6,5% по отношението на новорегистрираните случаи през последните две седмици. За същия период средната тенденция в Европа е за покачване от плюс 22%.

Премиерът разпореди да се възобнови практиката за предоставяне веднъж седмично на медиите на актуална информация за епидемичната ситуация у нас на брифинги с оглед и на започващите сезонни грипни и вирусни инфекции.

В хода на срещата финансовият министър докладва, че в проектобюджета за догодина са предвидени средства за заявените в Европейската комисия бройки ваксини, както и ресурс за осигуряването на лични предпазни средства и дезинфектанти. Гарантирано е също изплащането на подкрепата от 1000 лв. на хората на първа линия в борбата с коронавируса, като ще бъде удължен срокът за получаване и ще бъде разширен обхватът на медицинския и немедицинския персонал, имащи право на подкрепата.

 

 

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви