съмнения за нагласени търгове на бургаски пазар
Съмнения за нагласени търгове на бургаски пазар

Грубо се погазва закона при отдаване под наем на общинска собственост. Това твърди бургаска търговка Ани Пехливанова. Тя е сигнализирала Окръжна прокуратура, областния управител, кмета и ОбС-Бургас.

От 2013 год. търговката продава плодове и зеленчуци в общинския пазар „Велека“. Тъй като договорът й изтича, се поинтересувала как може да го поднови. За нейно учудване обаче научила, че със заповед на управителя на пазарите Живко Панайотов е определено отдаването на обектите да се извърши с „публично наддаване“, насрочено за 7.10. По-важно е, че в заповедта не е цитирано правно основание за провеждане на наддаването.

„Съгласно чл. 14, ал.2 и сл. от ЗОС е указано, че общинските имоти се отдават чрез публичен търг с явно или тайно наддаване или конкурс“, уточнява Пехливанова.

Процедура „публично наддаване“ липсва в този закон. Нещо повече липсва място, на което ще се проведе това, както и указания в какъв срок и по какъв начин ще се събират първоначалните суми за участие, става ясно от жалбата.

Основателни са констатациите на търговката, бе ако е организиран търг по ЗОС, трябва да се продава тръжна документация за участие и да бъдат обявени правила за него. Липсва каквато и да е гаранция, че наемният договор с един или друг участник ще е идентичен като срокове, санкции и др. изисквания и права.

Поради липсата на прозрачност и изисквания „у мен и колегите ми се затвърждава впечатлението, че умишлено се отстранява конкуренцията на пазара и се подготвя предоставянето му на точно определено лице“, смята търговката Ани пехливанова.

Очаква се отговор от председателя на Общински съвет-Бургас.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви