По-ниски такси в туризма
По-ниски такси в туризма

По-малко ще плащат туроператори, екскурзоводи, собственици на хотели и частни апартаменти, които се отдават с туристическа цел. Това става ясно от новия проект на тарифата за таксите, които се събират по реда на Закона за туризма.

Вместо 3500 лева за регистрация новите туроператори вече ще трябва да внесат с 1000 лева по-малко. Турагентите пък ще внасят 1500 лева вместо 1800 лева.

Освен това, ако фирма иска да се регистрира и за двете дейности ще плати общо 4000 лева, вместо общо 5300 лева, както бе досега. Таксите за разглеждане на документите остават обаче същите – по 500 лева за всяка дейност или 1000 лева общо за двете.

Значително е и намалението на таксите за категоризация на хотели.

Най-големите, с над 500 стаи вече ще плащат 2250 лева вместо 5000 лева. Най-малките луксозни хотели с 4 и 5 звезди с до 30 стаи ще внасят 200 лева вместо 500 лв. По-малко ще се плаща и за хижи, къмпиниги и места за палатки, но пък е въведена такса от 4 лева за категоризация на паркомясто към тези туристически обекти. По-ниски ще са и таксите за потвърждаване на категорията на местата за настаняване, което според закона се случва веднъж на пет години.

По-малко ще взима държавата и за разглеждане на документите за сертифициране на спа, балнео и уелнес центрове.

Вписването в регистъра на правоспособните а екскурзоводи, ски учители и планински водачи вече ще струва 120 лева на човек при 125 лева досега.

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви