80% спад на полетите на летище Бургас
80% спад на полетите на летище Бургас

80 на сто спад на полетите от и към летище Бургас през най-силните летни месеци юли и август. Чартърни полети с туристи въобще не пристигнаха през май и юни. Това става ясно от отчет на Бургаската регионална туристическа камара /БРТК/.

Липсата на организирани международни туристи е и причината за отлив от големите курорти като Слънчев бряг

В същото време летният сезон премина под знака на индивидуалните туристи, а основните гости бяха българите. Новите условия за пътуване, във връзка с мерките за неразпространение на COVID-19 обаче са и причина по-малките курортни селища, особено по южното Черноморие, които традиционно са посещавани предимно от българските туристи, да отчетат повече гости в сравнение с предходния летен сезон.

Заради рестрикциите основните чужди пазари за родните морски курорти това лято се оказаха Румъния, Полша, Украйна, Чехия и Германия, отчитат от бранша.

През това лято преобладаващите резервации са били директни, без ползването на посредници, а почивките – по-кратки, но по-чести

Сред трудностите за бизнеса се посочват

по-малкото резервации и анулирането в последния момент, необходимостта да се промени стила на работа, за да отговори на очакванията на българските клиенти, които са различни от тези на гостите от традиционните за морето чужди пазари, увеличените разходи за консумативи и дезинфектанти, както и за реклама. Инфраструктурата също е определяща – малко паркоместа в курортите, предвид, че те са проектирани основно за чужди гости, пристигащи или трансферирани с автобуси от летищата.

Хаотичните действия на правителствата направиха сезона още по-труден и непредвидим, смятат от БРТК

Що се отнася до ръстът на почиващите по родното море българи, се посочва като причина изискването, наложено от Гърция българите да посещават южната ни съседка само след направен PCR-тест и отрицателен резултат, както и ограниченията за пътуване в Турция.

 

 

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви