Батериите и митовете за тях
Батериите и митовете за тях

Посягането към зарядното и контакта вече е неотменна част от живота ни. Дори спряхме да се оплакваме, задето преминахме от ежеседмично към ежедневно зареждане на смартфоните си. И, по всичко личи, ще трябва да привикнем и към зареждане на автомобилите. Самата технология на батериите обаче се движи по-бързо от нашите познания за тях, и води до появата на доста митове.

Някои от общоприетите схващания са верни, други – напълно погрешни, както обясни експертът от Кеймбриджския университет Кент Грифитс пред Wired.

Батерията може да се зарежда и над 100%: ВЯРНО

Онова, което производителят е указал като 100% процента зареденост на батерията ви, обикновено не е пълният й капацитет. Винаги остава известен резерв, както остава и на другия край на скалата, при пълното й разреждане. Причината е свързана с електрохимията на батерията. При зареждане литият в нея се движи от катода към анода. Но ако твърде голямо количество литий се прехвърли, самата молекулярна структура на катода ще пострада, и животът на батерията ще се съкрати драстично. Ако има как да премахнете заложените ограничители, можете да натъпчете в батерията си и по-голям заряд – но ще е за сметка на дълготрайността й.

Ползването на пиратско зарядно вреди: ВЯРНО
На пръв поглед всички зарядни устройства изглеждат еднакви. Но не са. Оригиналните имат вградени всевъзможни сензори и защити, които ограничават доставения ток и прекъсват, когато батерията е пълна. При пиратските зарядни невинаги е така. А презареждането, както стана дума, съкращава живота на батерията.
Същото впрочем важи за електромобилите – в сайтове като AliExpress вече има всевъзможни евтини алтернативи на скъпите оригинални кабели. Но експертите никак не ги препоръчват.

Батериите работят по-зле на студено: ГРЕШНО

Всъщност е точно обратното: батериите функционират по-добре и живеят по-дълго, ако се използват на хладно. Докато високите температури чувствително съкращават живота им. Причината е, че при тях течният електролит, разделящ анода от катода, започва да се разпада химически и само след няколкостотин цикъла вече не функционира правилно.

Вярно е, че при много ниски температури литиевите йони започват да се движат по-бавно, и съответно батерията отдава по-малко заряд. Но този ефект е слаб и не се отразява на продължителността на живота й. Рязко спадащият при студено време обхват на електромобила се дължи най-вече на нуждата от енергия за отопление на купето.

Изключеният смартфон удължава живота на батерията: ГРЕШНО
Някога това не бе мит, а самата истина – но тогава телефоните още ползваха никел-металхидридни батерии. При литиево-йонните натоварването върху батерията е почти еднакво при изключен телефон и при включен, но неизползван в момента.
При автомобилите литиево-йонната технология също доминира. Само някои паралелни хибриди все още ползват никел-металхидридни.

В началото батерията трябва да се разреди изцяло: ГРЕШНО

Още една податка към времето на никел-металхидридните батерии като в старите Motorola и Siemens. Тези батерии имаха т. нар. ефект на „памет“ и без това пълно разреждане и зареждане в началото капацитетът им намаляваше. При литиево-йонните батерии няма такъв ефект. Всъщност за тях най-вредните състояния са да са напълно разредени, или напълно заредени. Ако държите батерията ви да живее дълго, поддържайте я между 20 и 80%.

Опасно е да оставяте телефона цяла нощ в зарядното: ВЯРНО
Но не защото рискувате да го „презаредите“. Производителите са вградили предпазни механизми и когато зарядът на батериите достигне 100% от позволения, зареждането се прекъсва. И после се подновява чак когато апаратът загуби няколко процента. Проблемът идва от вече споменатото по-горе: че батерията е най-уязвима, когато е напълно заредена. Включването в контакта за цяла нощ я поддържа в това състояние.

Зареждането през компютър или лаптор вреди: ГРЕШНО
Зареждането през USB порта на компютъра е доста по-бавно, което всъщност е добре за батерията. Бавното зареждане не натоварва толкова молекулярната структура на катода и увеличава живота на батерията. Затова и повечето производители ограничават скоростта на зареждане през „официалните“ си зарядни устройства. Макар и без да прекаляват, защото

в основата на бизнес модела им е да си купувате ново устройство поне на две-три години.

Забравеното в контакта зарядно черпи ток: ЧАСТИЧНО ВЯРНО
Простите кабели, оставени в контакта, не черпят ток. Но по-сложните зарядни устройства, като тези на лаптопите например, поддържат известно напрежение, защото трябва да са в готовност при получаване на сигнал от лаптопа или телевизора. В миналото тази консумация понякога е достигала и до 10% от цялото потребление на едно домакинство. Но зарядните напоследък са обект на стандартизация и строг контрол, и загубите са сведени до минимум.

Wi-Fi и Bluetooth точат батерията, и без да ги ползвате: ВЯРНО
Най-големият консуматор на енергия при един смартфон е екранът, разбира се. Но на второ място са опитите на устройството да открие и да се върже към WiFi или мобилна връзка. Забелязва се особено ясно, когато пътувате с влак – батерията пада бързо, защото телефонът постоянно губи и отново намира мобилната връзка.