Том Круз
Том Круз

Три месеца сред като американските медии съобщиха, че Space X на Илон Мъск, студиото Universal и актьорът Том Круз ще обединят сили за първия игрален филм, сниман в открития космос, Русия отвръща на удара.

Космическата надпревара между двете световни сили отново ще се ожесточи, този път за кинозрители.

Пресслужбата на Федералната космическа агенция „Роскосмос“ съобщи, че заедно с телевизионния „Первый канал“ и студиото Yellow, Black and White ще снимат „първия в историята художествен филм в космоса“. „Сюжетът на филма предвижда полет до Международната космическа станция, който ще бъде извършен през есента на 2021 г. с руския пилотиран кораб „Союз МС“, допълва съобщението.

Режисьор на филма ще бъде Клим Шипенко, заснел „Салют 7“ и „Роб“, а списъкът с продуцентите наброява десетина души, сред които генералният директор на „Роскосмос“ Дмитрий Рогозин и шефът на „Първи канал” Константин Ернст.

Все още се обсъждат детайлите на бъдещото художествено произведение – сценарий, технически възможности за снимки, актьорски състав. „Главният герой на филма, който ще полети до МКС, и неговият дубльор ще бъдат избрани в открит конкурс“, уточняват още прессъобщението. От „Роскосмос“ отбелязват, че филмът ще помогне за „популяризирането на космическата дейност на Русия и героизирането на професията космонавт“.

Работното заглавие на филма е „Повикване“, но то все още не е окончателно.

Американците засега са по-напред с планирането – още през май бе обявено за предстоящите снимки с Том Круз в космоса, а след като на 30 май Илон Мъск в сътрудничество с НАСА изпрати успешно двама астронавти на МКС с ракетата Crew Dragon, работата изглежда съвсем опечена. Режисьор и сценарист на филма ще е Дъг Лаймън (работил с Круз над фантастиката „На ръба на утрешния ден“), а 200 милиона долара за продукцията вече са осигурени от Universal. В деня, в който излезе съобщението на „Роскосмос“, американският развлекателен сайт tmz.com съобщи и очакваната дата за полета на Круз до Международната космическа станция. Той ще се състои през октомври 2021 г. Консултанти на кинозвездата ще бъдат американските астронавти Скот Кели и Рой Бриджис джуниър.

Впрочем руснаците са се пробвали да заснемат космически филм и преди – през 2000 г. актьорът Владимир Стеклов трябваше да лети за станцията „Мир“,

за да заснеме там филма „Клеймото на Касандра“ на режисьора Юрий Кара (по едноименния роман на Чингиз Айтматов), но полетът – и съответно снимките – не се състояха по финансови съображения.

Сега

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви