Сградата на новата библиотека, която сега се изгражда на мястото на бившата Немска болница, ще е готова до края на този октомври. Това заяви инж. Чанка Коралска, зам.-кмет по строителство в община Бургас, която днес представи пред медии докъде е стигнало строителството.

Пространството е вече в довършителни работи. От другата седмица влиза фирмата, която се занимава с обзавеждането. Пандемията забави с месец пристигането на пожарогасителната система. Навсякъде с слагат окачени тавани, довършва се и остъкляването. Сутеренът е на 90% готов, асансьорите са доставени, покривът е завършен„, каза тя.

Подробности за строителството даде и проектантът на сградата арх. Делян Жечев:

Тази сграда си е наша рожба. Строителните работи още не са завършени. Почти няма промени от проекта. На много хора им направи впечатление, че фасадата на сградата е малко по-тъмна от идейния проект. Първоначално идеята бе да бъде с визия на видим бетон, но от много години няма строител, който да прави такава технология. Дадохме малко по-тъмни тонове, като ги показахме на деца, които изразиха мнение, че ако е по-светло, то ще прилича на болница. Сегашните плоскости на фасадата са по-добри и по-евтини от първоначално заплануваните. Строителят си свърши перфектно работата и и ние сме много доволни. Всеки един мой каприз бе удовлетворен от администрацията„.

Идейният проект ще бъде променен и с липсата на сцена с озеленяване пред сградата. Причина е, че много фирми са се отказали да поддържат зеленината, защото щяло да има проблем с влагата на книгохранилищата, които са в подземните етажи.

Амфитеатърът бе преосмислен и заради наличието на жилищни сгради в близост и това, че щеше да им е много шумно. Ще има сцена, но тя ще е с гръб към сградите и там ще се оформи кът за деца„, каза още инж. Коралска.