Сградата на улица „Богориди“ ще бъде освободена от библиотеката, която ще се премести в на мястото на бившата Немската болница, чието изграждане вече е към своя край. Все още не се знае за какво ще се използва празното пространство, което ще остане в красивата постройка на централната бургаска улица.

„Не можем да дадем срок колко време ще отнеме пренасянето на книжния фонд в новата сграда. Трябва да се съобразим и с времето, защото не трябва да вали или има сняг, който ще увредят книгите“, това сподели Яна Кършийска, директор на Регионална библиотека „Пейо Яворов“ в Бургас, която днес направи оглед на новостроящата се сграда, която се очаква да се превърне в дом на книгата в Бургас в края на октомври.

Тя призна, че част от филиалите на библиотеката ще останат по места. Пример за това ще бъде този на ул. „Булаир“, където ще бъдат пренасочени всички архиви. В новата сграда ще бъдат основно звената за обслужване и детския отдел, който сега е в к-с „Изгрев“. Пространството на ул. „Шар планина“ ще се използва още като книгохранилище.

Това, че отново ще има разделение на книгохранилищата, не е проблем, защото сме свикнали с подобен модел на работа. По-добре е ние да се разкарваме за някоя книга, отколкото читателите ни. Тук ще насочим вниманието си към децата и тези със специални потребности. Искаме да вградим и ново поколение технологии. Имаме амбициозни цели и ще се стремим да ги изпълним„, сподели тя.

Сградата на улица „Богориди“ ще бъде освободена от библиотеката, като все още не се знае за какво ще се използва празното пространство, което ще остане в нея.

1 КОМЕНТАР

  1. Учудващо е, че не се знае за какво ще се използва настоящата сграда на библиотеката.
    Това дори е недопустимо.
    Щом не знаете, нека тогава да остане за музея.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви