Бургаският апелативен съд потвърди присъдата на двама инспектори от Областна дирекция по безопасност на храните – Бургас, признати за виновни в искане и приемане на подкуп.

На Петър А. и Мая К. са наложени условни наказания от година и шест месеца „лишаване от свобода„ и глоба от по 1500 лв. Двамата са лишени от право да упражняват професия или дейност, свързана с държавни контролни функции за три години.

През периода 29.08.2017г. – 05.09.2017г. Несебър, при условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностни лица, в съучастие като съизвършители, те са поискали и приели дар, който не им се следва – парична сума от 500 лв. от Самуил М., за да не извършат действия по служба – да не съставят акт за установено нарушения в ресторант в Несебър.

По това време двамата работили е екип Петър А. – инспектор в отдел „Контрол на храните“, Мая К. – главен инспектор в отдел ДВСК и осъществявали контрол по прилагане на Закона за храните и за хигиената на храните, с цел опазване на здравето на хората.

При посещението си в обекта на 29.08.2017г. проверяващите поискали от управителя Самуил М. да им предостави за проверка документите на ресторанта и по-късно обяснили, че температурният дневник бил неправилно попълнен, тъй като имало записвания на температури, които не неотговаряли на изискванията за правилно съхранение на съответния продукт. Няколко пъти съобщили на управителя, че за тези нарушения актовете са големи и добавили, че няма да съставят такива, ако им даде сумата 1000 лв. – по 500 лв. на човек.

Самуил М. не разполагал с цялата искана сума и им дал на 240 евро, като се уговорили за получаване на остатъка след няколко дни. Междувременно мъжът уведомил полицията и инспекторите били задържани с 500 лв. след осъществената акция за разкриване на корупционно престъпление с участието на полицейски служители.

Фактическата обстановка е установена от събраните по делото гласни, писмени и веществени доказателства, извършената експертиза за автентичността на банкнотите, видеотехническата експертиза.

Престъплението е със завишена обществена опасност, предвид задружното съгласувано участие на две длъжностни лица, извършени са две отделни деяния, показващи упоритост на намерението да добият неследваща се облага.

Съдът е приел за смекчаващи вината обстоятелства необремененото им съдебно минало, ниската обществена опасност, която представляват, с оглед липсата на данни за извършени каквито и да било противообществени прояви, поведението им в наказателния процес, добрите характеристични данни.

Въззивната инстанция е намерила така наложените наказания за правилно определени, справедливи по размер и напълно достатъчни за постигане целите на генералната и индивидуалната превенция.

Апелативните съдии са посочили, че присъдата е правилна, обоснована и законосъобразна и следва да бъде потвърдена. Решението подлежи на обжалване и протестиране пред Върховния касационен съд на Р България.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви