Есен
Есен

На 22 септември в 16,31 ч. започва астрономическата есен за Северното полукълбо

 

Равноденствието е астрономическо понятие, с което се обозначава моментът от годината, когато пътят на Слънцето по небесната сфера (еклиптиката) пресича небесния екватор.

При астрономическото равноденствие денят и нощта са само приблизително равни по продължителност, като денят винаги е малко по-дълъг, в зависимост от географската ширина. Това се дължи на ъгловия диаметър на Слънцето и пречупването на неговата светлина от атмосферата.

Всяка календарна година на Земята има 2 равноденствия – пролетно и есенно, съответно на 20 или 21 март и 22 или 23 септември.

След есенното равноденствие денят започва постепенно да намалява. Това продължава до 22 декември, когато настъпват най-дългата нощ

Много от културите по света и почти всички езически религии почитат равноденствието (както и слънцестоенето) като момент с особено значение. Тогава се устройват едни от основните календарни фестивали и се извършват важни обреди, свързани най-вече със земеделието и плодородието.

Ето няколко любопитни факта за есента

1. В гръцката митология есента е символ на тъгата на богинята на плодородието Деметра по дъщеря и Персефона, отвлечена в Подземното царство

2. Съгласно поверието, да хванеш падащ есенен лист, е за щастие и късмет (сега е моментът да си гфи осигурите, поне до следващата есен!). За лов на снежинки във въздуха от кметове нищо не се казва!

3. Жълтият и кафяв цвят на листата наесен е част от жизнения им цикът. Повечето растителни видове жълтеят след определен момент дори без да са настъпили много ниски температури, заради скъсяването на деня и недостатъчнната светлина за поддържане на необходимия хлорофил.

4. Изследвания са показали, че мозъкът на катериците расте наесен! Може би това им помага да помнят къде са си скрили орехите и лешниците

5.Статистически било доказано, че децата родени наесен се учели по-добре в училище и живеели по-дълго!

6. За особеното място, заемано от този сезон в творчеството на поети и художници, дори няма нужда да споменаваме.

7.В социалните мрежи есента е сезонът, в който най-много потребители сменят, временно или постоянно статута си от „необвързан“ на „във връзка“ или „обвързан“

8. Есента е втората пролет, при която всеки лист е цвете“, според Албер Камю

9. Шведско изследване показва, че жените губят повече коса през есента, отколкото по време на другите сезони.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви