Пандора пейпърс
Български политици в афера с офшорни сметки

България изплува в международния скандал за пране на пари. Три са родните банки, които фигурират в изтеклите шокиращи доклади на американските служби за борба с финансовите престъпления. Три са българските банки, които фигурират в изтеклите доклади на американските служби за борба с финансовите престъпления.

„Инвестбанк“, „Пиреос Банк“ и държавната Българска банка за развитие имат транзакции за над 60 млн. долара, които са определени от експертите като съмнителни.

ББР бе замесена в скандал преди няколко месеца, когато с поста си се раздели нейният директор – приближеният до депутата от ДПС Делян Пеевски Стоян Мавродиев. Според докладите Българската банка за развитие е една от банковите институции, участвали в съмнителните транзакции на стойност над 60 милиона долара.

Банката е 99,9% собственост на българската държава.

Проверка на Фрог е установила, че до момента нито една от финансовите институции не са публикували официално опровержение на твърденията и разкритията. Такова няма, както от Асоциацията на банките в България, така и от принципала на ББР – българското правителство.

Според разкритията трансферите са извършвани в периода между декември 2010 г. и април 2017 г., като са били обработвани от банка в Ню Йорк, която е подала сигнали към властите. Над 31 млн. долара са получени в България, а близо 32 млн. долара са били изпратени от страната.

В края на 2016 г. ББР прави съмнителни, според редица експерти парични преводи, при която към сметката банка са влезли 31 милиона долара.

 

Сред изплувалите лица е българката Ружа Игнатова, която към момента е в неизвестност. Припомняме, че тя, заедно с брат си, бе обвинена в САЩ за финансови измами в огромни размери.

 

Игнатова се представяше за основател на криптовалутата OneCoin, която събра над 4 млрд. долара от инвеститори от цял свят. Според разследавщи обаче, става дума за пирамида, а валутата е била фалшива. Родната прокуратура също се бе заела със случая, но тогава нарушения не бяха открити.

 

В разкритията на Международния консорциум на разследващтие журналисти участват и от „Биволъ“. От там обявиха, че тепърва ще публикуват интересни подробности от доклада.

От медиата обаче засега заявяват, че родните банки не са само три.

Всички подробности по темата ТУК

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви