По-лошо от войната няма, но се записах доброволец и участвах в Дравската операция. Това разказа 96-годишният полк. Андон Андонов пред репортери днес по време на отриването на паметна плоча на сградата, където се е помещавал щабът на 24-ти пехотен черноморски полк – сега ЦДГ „Златна рибка“ в Морската градина. Военният герой е и част от славния 24-ти пехотен черноморски полк.

Бях доброволец на фронта като редник на Драва. Участвахме в изгонването на немците. Не знам колко останаха живи от 24 полк. По-лошо нещо от войната няма. Пред теб да падат убити, няма по-лошо. Бяха на 20 и исках да се боря с хитлеризма. След Военната академия работих във военното окръжие. Добре ни посрещнаха в България, защото атмосферата беше друга. Не съм писал спомени, но ме питат честа за войната„, разказа още полк. Андонов.

Инициативата за паметната плоча е на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюза на ветераните от войните на България, Организационен комитет за честване на 130 години от създаване на 24-ти пехотен черноморски полк – Военен клуб Бургас. Събитието се реализира съвместно с Община Бургас и него присъстваха областният управител Вълчо Чолаков, зам.-кметът по спорт и туризъм Диана Саватева, представители на администрацията и много ветерани.

Като българи трябва да знаем нашата история, за да я разказваме на нашите деца и внуци. Нека сме горди и да следваме примера на хората зад нас. Нека отстояваме националния интерес. Когато сме единни, тогава можем да сме силни„, сподели областният управител. Той бе отличен и с почетен знак от Съюза на ветераните.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви