строителство
Данни за строителството

През юли – месец, в който част от ограничителните мерки заради COVID-19 бяха разхлабени в много страни членки на Европейския съюз, строителната продукция в еврозоната се е повишила с 0,2%, но общо за ЕС строителството се е свило с 0,1% в сравнение с предходния месец юни, сочат данните на Евростат.

През юни строителството нарасна по-уверено – с 5,1% в еврозоната и с 3,8% в ЕС. На годишна база строителната продукция през юли се е свила с 3,8% в еврозоната и с 3,9% в ЕС. Сградното строителство се свива за година с 4,3% в еврозоната и с 4,2% в ЕС. Същевременно гражданското се увеличава с 0,4% в еврозоната, но се понижава с 0,4% в ЕС.

Най-силни спадове на годишна база са регистрирани в Унгария (-21%), Словакия (-15,4%) и Полша (-11%). Нарастване има в Румъния (+12,2%) и Финландия (+2,5%). На месечна база инфраструктурното строителство през юли нараства с 1,1% в еврозоната и с 1,2% в ЕС, докато сградното остава без изменение в еврозоната, а общо в Евросъюза се понижава с 0,3%.

Най-силни месечни повишения се отчитат в Словения (+12,2%), Франция (+5%) и Румъния (+4,3%), а най-значителни понижения – в Германия (-4,3%), Полша (-3,5%) и Швеция (-1,7%). За България от Евростат отчитат месечен спад на общото строителство от 0,3% и понижение от 3,9 на сто на годишна основа.

investor.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви